Thursday, February 9, 2012

ringtone ayat suci al-Quran - renungan Jumaat 3#

Ok lah kali ni taknak copy paste lagi pendahuluan entri macam nombor 1# dengan 2# tadi.

Lets focus and straight to the point. cewah! cam haremmmmm #@%@$#%@

apa hukum korang duk pasang ringtone takbir raya..dan ayat-ayat suci Al-Quran tu semua? penah tak korang ambil tahu?

Nahhh, baca sendiri la, wa malas nak story morry lagi~~~

Penggunaan nada dering bacaan al-Quran mula-mula sekali telah diharamkan oleh Majlis Fatwa Ulama’ Saudi pada 17 Nov 2007 didalam mesyuarat yang dihadiri oleh 70 orang perwakilan fiqh dunia dan majlis tersebut telah dipengerusikan oleh Mufti Besar Arab Saudi Shiekh Abdul Aziz Ali al-Syeikh. Menurut ulama yang menghadiri mesyuarat tersebut :

“Ia memalukan dan menjatuhkan kedudukan ayat-ayat al-Quran apabila ayat al-Quran yang didengarkan itu secara tiba-tiba ia terhenti, atau yang mendengar mengabaikan bacaan tersebut. Sebaliknya, jika ayat-ayat al-Quran disimpan didalam talipon bertujuan untuk didengari merupakan satu amalan yang mulia (dan bukan untuk nada dering)”.

Pada hari Khamis 12 November 2009 pula, Akademi Penyelidikan Islam, yang diketuai oleh Shiekh Dr Mohamed Sayed Tantawi rh. mengharamkan penggunaan al-Quran sebagai nada dering dengan kata beliau :

إساءة للقرآن، بما لا يتفق مع جلاله وقدسيته
“Ia merupakan penyalah gunaan al-Quran, tidak bertepatan dengan keAgungan dan kemuliaanya”.



Kesimpulan dari sebab-sebab pengharaman al-Quran sebagai nada dering adalah :-

a. Kedudukan ayat-ayat al-Quran yang Agung dan Mulia tidak sesuai dijadikan sebagai nada dering.
b. Nada dering bacaan al-Quran itu biasanya tidak dihirau bacaannya, sedangkan menurut syara’, apabila ayat-ayat al-Quran dibacakan, hendaklah yang nmendengar itu diam dan mendengarnya.
c. Bacaan al-Quran pada nada dering biasanya bacaan tersebut terhenti atau terputus apabila talipon tersebut “berhubung”. Ayat al-Quran hendaklah dibaca secara penuh.
d. Adakalanya, nada dering bacaan dibunyikan pada tempat-tempat yang kotor seperti tandas!! Haram bacaan al-Quran didalam tandas.

Pengharaman nada dering bacaan al-Quran termasuklah laungan Azan. WA.

*****

Dah baca sampai habis kan? Faham bahasa melayu kan? Lu pikirr la sendiri!

*****

hukum ucapan "MERRY CHRISTMAS"- renungan Jumaat 2#

Assalamualaikum Salam Jumaat untuk para blogger dan pembaca disayangi.

Harini aedy nak kongsi sikit sedikit renungan Jumaat , penghulu segala hari. Aedy bukan nak berceramah jauh skali nak buat khutbah Jumaat..cuma nak korang semua tahu apa yang aedy ingin kongsikan harini, barangkali akan bawa perubahan besar dalam hidup korang semua.
(kalau korang perasan, pendahuluan entri ni aedy copy paste dari renungan Jumaat 1# kat bawah ni! kehkeh..pemalas nak buat ayat!! )

Ok lah, beralih kepada isi utama kita. hukum dok sebut-sebut "merry christmas". Selama ni memang wa cakap sama lu orang kan, aedy tak pernah tahu pun hukum ucapan "merry christmas" tu.. sedangkan aedy boleh dikatakan suka menyebut ucapan tersebut. kalau ada perasan, entri-entri sebelum ni ada juga ada masukkan ayat---"HoHohOOoo merry christmas!!"---

Sebab dah memang perangai aedy bila ketawa bunyi HOHOHOO ,lepastu mesti nak selit merry christmas kat belakang. Haishh! Bila dah tahu ni baru aedy terkedu, terdiam, terduduk!! (memang tengah duduk pun!! #%$%$&^$ )

Ni lah kebenaran dan al-kisah disebalik ucapan tu..renung-renungkan~~~

Hari Natal disambut sempena kelahiran Jesus sebagai anak Allah. Keyakinan ini amat bertentang dengan Islam sebab Allah tidak memiliki anak. Allah menegaskan: “Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan” [Surah al-Ikhlas, ayat 3] Apabila seorang muslim mengucapkan “Selamat Hari Natal”, bererti dia mengucapkan “Selamat menyambut kelahiran anak Allah”. Apabila seorang muslim menghadiri perayaan Hari Natal, bererti dia sama-sama meraikan hari kelahiran anak Allah.

Semua ini bertentangan dengan sikap seorang muslim yang sepatutnya: “Hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertakwa dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan.” [Surah al-Maidah, ayat 2] Justeru kita sepatutnya bertolong-tolongan menjemput mereka ke agama Islam, bukan bertolong-tolongan meraikan hari kebesaran mereka yang mencerobohi dasar Islam, hingga akhirnya mereka terasa pengiktirafan kita ke atas agama mereka.

Semua ini bukan bererti memecah-belahkan rakyat Malaysia. Ini kerana persatuan dicapai dengan masing-masing penganut agama bebas mengamalkan agama mereka, bukan dengan masing-masing penganut meraikan sesuatu yang bertentang dengan agama mereka.

*****

Haaaaa..lepas baca entri ni harap jangan lah lagi kita menyebut ucapan keramat tersebut! walaupun tujuan untuk wish member agama tersebut sekalipun!

Ada faham?? Mau ulang??

*****


hukum pakai braces - renungan Jumaat 1#

Assalamualaikum Salam Jumaat untuk para blogger dan pembaca disayangi.

Harini aedy nak kongsi sikit sedikit renungan Jumaat , penghulu segala hari. Aedy bukan nak berceramah jauh skali nak buat khutbah Jumaat..cuma nak korang semua tahu apa yang aedy ingin kongsikan harini, barangkali akan bawa perubahan besar dalam hidup korang semua.

Kat Malaysia ni seperti semua dah sedia maklum,para belia dah semakin terbuka untuk mendapatkan rawatan "braces" untuk betulkan gigi mereka yang kurang nak cantik sangat susunan nye kan. Kenapa aedy cakap 'semakin terbuka' ek?? haha sebab rakyat Malaysia ni sebenarnya penakut nak pegi jumpa dentist ! takut pada dentist tu ala-ala sama macam kita kene sorong masuk ke sarang buaya kan?! haha! Tapi sekarang macam rakyat kita ni dah rajin sikit la kot pegi klinik gigi, lagi-lagi pada yang nak buat rawatan "braces'.

Korang tahu tak apa hukum pakai "braces' tu??

Nabi bersabda :

“Allah melaknat wanita yang membuat tattoo dan wanita yang telah memakainya, wanita yang mencabut bulu diwajahnya dan wanita yang telah melakukannya, dan wanita yang meluaskan jarak diantara gigi mereka atau orang lain bagi tujuan kecantikan, menukar apa yang Allah telah ciptakan” (Shahih Muslim #3966)


Imam Al-Nawawi rh didalam memberi komentar terhadap hadith diatas menjelaskan :-

“Meluaskan jarak gigi – maknanya sesuatu yang dilakukan keatas gigi bagi menjadi seseorang itu kelihatan cantik, dan ini menunjukkan bahawa ia adalah HARAM, iaitu apabila dilakukan bagi tujuan kecantikan, akan tetapi bagi merawat masalah yang berlaku kepada gigi, maka tidak ada salah melakukan, Dan ALLAH yang lebih tahu sebaiknya.”

Braces atau pendakap gigi ini adalah bertujuan membetulkan kedudukan gigi atau merawat gigi, dan ia bukan dari larangan yang dinyatakan didalam hadith diatas yang dikategorikan sebagai mengubah ciptaan Allah.

Menurut Dr Rafa’at Fawzi Abdul Muttalib, Prof Universiti Dar al-Ulum, Braces yang membetulkan kerosakan gigi adalah dibenarkan.

Syeikh Faizal al-Moulawi, Naib Pengerusi Majlis Fatwa Eropah berkata :

“Braces atau pendakap gigi bagi tujuan KESIHATAN adalah dibenarkan menurut syara’, bahkan ia juga diperlukan”

Menurut sekumpulan Mufti Islam Online : “As long as the bracing is done to fix a problem, then it is allowed and there is nothing wrong with it.”, iaitu selama mana pendakap itu membaiki sesuatu, maka ia dibenarkan.


****
Faham tak maksudnya? Hukum memakai "braces" ternyata tidak haram dan tidak menyalahi hukum Islam selagi ia bertujuan untuk kesihatan dan merawat gigi korang tu.

weeeee~~~

****


p/s : agak nya kalau pakai braces boleh jadi cantik macam Katy Perry tak?? haha.

Tuesday, February 7, 2012

5 tahun berblogging.ape dapat?

Hampir 5 tahun aedy berblogging disini.
Aedy tengok ramai blogger muda yang masih berjinak-jinak menapak dalam dunia blog, lebih maju dan ramai follower dari aedy,lebih lawa blog mereka banding aedy punye, walhal aedy dah menapak sejak tahun 2008.
Kenapakah?
Apesal nya blog aedy ni takde orang nak follow? Tapi aedy sendiri tahu jawapannya.
wink*wink**

1) Tak rajen hapdet blog
2) Rajin singgah blog orang lain, tapi tak tinggal kan jejak yang blogger tersebut boleh notice kita
( dengan klik FOLLOW + BLOGWALK je tak cukup kot!?)
3) Blog suram ( padahal dah siap letak radio kot! )
4) Entri tak berapa nak menarik kot!
5) Blogger nowadays muda2 sokmo, mana laaa nak follow blogger yang bukan sebaya diorang macam aedy ni kan!
6) ............................................................ ( tolong tambah lagi boleh? )


Aduhai,, blogger muda yang masih student mungkin banyak masa lapang untuk hapdet blog diorang, macam aedy ni dengan status ibu dan berkerjaya, susah nak cari + curi masa untuk hadap PC kat umah, kat tempat keje pulak banyak link yang kene block.

Al-kisah si aedy blogger since 2008
=.='


warghhh sadisnye takde orang nak follow kitew!!!
T.T
(nanges laju-laju! camne tu??? wakwakwak!)
There was an error in this gadget

click it if you're a true blogger