Sunday, October 14, 2012

zero pageviews?? tolong jawab!

Assalamualaikum w.b.t

Selamat hari Isnin untuk semua blogger..pagi-pagi tadi aedy dah mengamuk bergaduh dengan abang aedy. teruk punya gaduh,aedy main campak barang kat dia..tapi lambat laun semua tu akan dilupakan..kerana air yang dicincang tak akan boleh putus..kecuali kalau tak bayar bil air memeyy la air kat umah tu kene potong ye!

(blog paling atas sekali tu sebab aedy dah klik untuk view blog, sebab tu total pageviews naik jadi 1)

Aedy masuk blogger harini terkezuts beruks tengok semua blog-blog aedy, total pageview semua jadi kosong! kenapa ek? tak pernah pulak jadi sebelum ni, padahal setting untuk total pageview aedy set untuk All Time.. peliks laa..napew ek? sape yang ada jawapan tolong kongsi ek!

PEACE! :)

Wednesday, October 10, 2012

blog baru saya - 1MBD :)


Assalamualaikum w.b.t..

Lama gilaaaaaaaaaaaaaaa tak update blog ni. Bahan tu banyak tapi malas tangan ni nak mengetik keyboard pc. Kebelakangan ni pun aedy sibuk dengan kerja sebab staff dah makin berkurang kat office ni, so paham-pahamla..kerja makin menimbun laa kat kitorang yang tinggal sekerat ni.

Di kesempatan ini jugak aedy nak bagitau korang-korang bahawasanya di dalam perut aedy yang sedia boroi nih, dah berisi! haha! Ok anak lagi! Memang kilang betul..adoi! Usia kandungan sekarang dalam 18 minggu a.k.a 4 bulan setengah. Aedy memang berharap sangat dapat baby girl kali ni, tapi hurmmm..takde rezeki lagi..2 minggu lepas aedy pegi buat scan ultrasound kat Klinik Mediviron sebelah WangsaWalkMall dan keputusannya..it's a boy again! ..hampa tapi bersyukur dengan rezeki yang Allah s.w.t dah berikan buat Aedy dan family.

Ok dah-dah enuff..ni Aedy nak habaq mai kat cheq semuaaa...Aedy tengah mengerjakan blog baru 
(..blog ni pun dah bersarang labah-labah tak hupdate..konon la nak ade blog baru. puik!!..)
Nama blog terbaru ni : Direktori Laman Blog Malaysia . Blog ni berfungsi sebagai hub untuk para penggemar dan pembaca blog untuk search blog-blog yang famous-famous..senang citer semua blog aedy include kan dalam ni..blog dari Malaysia je tau! harap maklum! so singgah2 laa ye €€& tinggalkan link korang kat sane :p 
peace!

Monday, May 28, 2012

5 gelongsor air gila gerun sedunia #entri bergambar

Tengok gambar je gua dah gerun beb, sedangkan naik gelongsor air paling tinggi kat A'Famosa waterworld Melaka tu pun dah cuak abes pucat lesi rasa macam jantung tercabut keluar..hahaaa.. kasi usha sikit gambar-gambar 5 water slide atau gelongsor air paling menggerunkan sedunia neh...layannn zassss!

Nama : INSANO
Lokasi : Beach Park, Fortaleza, Brazil
Info : 
Gelongsor air tertinggi di dunia dengan ketinggian bersamaan bangunan 14 tingkat (41 meter). Gila gerun! sapa yang buat gelongsor ni memang gila dan sapa yang sanggup naik gelongsor ni memang dah buang tebiat agaknye.






Nama : Scorpion's Tail ( Ekor Kala Jengking..konon -.-' )
Lokasi : Noah's Ark Family Park, Wisconsin Dells, Wisconsin
Info:
Dengan ketinggian bersamaan bangunan 10 tingkat, takde lah segerun 'Insano' tapi ia adalah pengalaman gelongsor air 'gelung' yang terpanjang dan yang menggerakkan korang dalam tu ialah dengan semburan air.
Cuba kalau korang tersekat kat tengah-tengah gelongsor ni, mungkin baru timbul rasa cuak korang tu..nak jerit orang tak dengar..nak keluar pun tak boleh gak..mampus! hahah!


Nama : Summit Plummet ( Punjak Menjunam?)
Lokasi : Disney's Blizzard Beach, Walt Disney World Resort, Orlando, Florida
Info :
Dengan ketinggian bersamaan bangunan 12 tingkat, yang tertinggi di Amerika Syarikat. Nampak cambest, entah lah. Mickey Mouse muat tak naik gelongsor nih? -.-'


Nama : Leap of Faith
Lokasi :  Atlantis Resort, Paradise Island, Bahamas
Info :
Slaid bermula di bahagian atas sebuah kuil Maya palsu dan menghantar penunggang turun menjunam 60 kaki.
Apa yang thrill nye adalah korang menjunam terus masuk ke dalam akuarium yang penuh dengan ikan jerung. Yang memisahkan korang dengan jerung tu hanyalah satu tiub akrilik yang tak tau la sekukuh mana...errr ade bran? :)


Nama : The Mammoth
Lokasi : Holiday World, Santa Claus, Indiana
Info :
Sepanjang 1763 kaki (yang kira-kira sebatu 1/3), perjalanan yang luas menampilkan tujuh titik menjunam pada ketinggian hampir 70 kaki.
Yang cambest ialah korang akan merasa kegerunan selama 3 minit berputar berpusing-pusing hingga kepala pun naik pening, berbanding naik gelongsor Insano yang berdurasi 5 saat je.
Saiz rakit ia boleh memuat kan sebanyak 6 orang sekali jalan :)


Sumber petikan dari Yahoo.com



Monday, May 21, 2012

Penjagaan kulit muka # Penting! Sila baca =)

Aedy ambil petikan dari web Yahoo hari ini,pakar dermatologi dari New York,Dr. Jeannette Graf berkongsi beberapa kesilapan penjagaan kulit yang paling biasa dilakukan oleh manusia kat bumi neh.. 


 Tidak mencuci muka anda sebelum tidur 
Bila badan dah penat balik kerja; ataupun yang duk dalam kuliah berjam-jam lamanya, mula la rasa malas nak mandi.Itu okay lagi, yang parahnya bila muka korang ada solekan dan korang terus tido dgn make-up masih menempel di muka.Tabiat seperti ini mengganggu proses pembaharuan kulit korang ketika korang sedang tidur. Tips mudah, korang perlu sentiasa ada 'wet tissue' atau 'makeup removal tissue', so paling-paling basi pun korang amik je sehelai tisu basah tu dan lap muka untuk bersihkan muka korang yang bersolekan tu.Paling afdhal sekali..pergilah basuh muka dulu sebelum tido ye.

Tidak mencuci muka anda di pagi hari
Walaupun korang dah cuci muka pada waktu malam, korang perlu mengulangi proses yang sama selepas lapan jam a.k.a lepas bangun dari tidur. Selepas proses pembaharuan kulit pada waktu malam, mungkin akan melekat toksin atau sel-sel kulit mati pada muka.Jarang orang Malaysia tak cuci muka masa mandi pagi kan? mungkin tabiat ini berlaku pada orang yang duk kat negara yang sejuk-sejuk kot..~

Menggunakan sabun mandi pada muka anda
Ia mungkin kelihatan tidak berbahaya, tetapi menggunakan sabun deodoran atau sabun badan pada muka anda boleh mengganggu halangan lipid halus kulit. Hasilnya? Kekeringan atau kerengsaan. Atau kedua-duanya.

Alamak,terlebih basuh sudaa..
Mungkin korang yang suka pakai sabun muka jenis 'scrub' rasa sabun jenis macam tu lebih menyental sel kulit mati berbanding sabun biasa,dah habis cuci muka, korang lap pulak muka dengan tuala..siap gosok kaw-kaw punya.Hahahaa..okay itu tak bagus ye puan-puan, cik-cik.. kerana ia boleh tambah kerengsaan dan kekeringan pada kulit.
Pilihlah pembersih muka yang betul.Pastikan korang tahu jenis kulit korang, dan memilih produk korang sewajarnya.

Tidak make-up sebelum bersenam
Konon nak kontrol cun walaupun hanya nak pergi jogging kat Taman Tasik Titiwangsa, korang pun duk bersolek muka bagai nak ke kelab malam. Bulu mata pun sangkut sekali atas kelopak mata tu kot-kot tersangkut dengan mamat badan sasa waktu berjogging kan, baru lah rasa diri tu cun gilaaa. Okay chop.Itu salah satu kesalahan penjagaan muka, korang dah berpeluh-peluh + makeup tebal dimuka..apalagi jerawat akan merasa riang gembira dan teruja untuk beranak pinak di muka korang. Tak payah la bersolek sebelum pergi bersenam ye..tapi pakai  eyeliner ataupun maskara sahaja okay kot! ( sebab aedy selalu buat tu! haha!)


Jagalah muka korang yang comel sokmo tu ye..jangan bila jerawat naik baru nak membebel-bebel kat depan cermin lah duk picit jerawat dalam kelas lah..hahaha.
Ok buiiiiiii~~

Tuesday, April 24, 2012

KLMU 04/2012 Convocation@PICC Putrajaya #entri bergambar

akhirnya selepas 5 tahun, dapat juga aedy konvo. jyeahh!!
malas nak citer gempak lebih-lebih, usha je la gambar kat bawah ni ☺



Wednesday, March 28, 2012

ABPBH 2011

Okay one more entry for today.
Alang-alang tengah rajin nak mengetik keyboard ni kan..

Anugerah Bintang Popular Berita Harian atau dishortform kan; ABPBH 2011 bakal berlangsung dalam 10 hari saja lagi..Aedy dah puas mengumpul borang undi dalam paper Berita Harian setiap hari nak tengok sangat Aaron Aziz menang untuk tahun 2011 ni. Ade lah sikit, tak banyak pun borang yang aedy hantar..dalam 30 keping je kot!




ABPBH VOGUE DE VASS!! haha, sebenor benornye dah takde idea nak tulis ape pada kad tu..

Bagi yang belum mengundi tu, aedy rase dah tak sempat kot nak hantar undian lagi kan kan..so korang semua kumpul keratan yang disiarkan dalam paper Berita Harian setiap hari..dah cukup 10 keratan, pergi tebus kat Balai Berita Jalan Riong untuk 2 tiket percuma ke Anugerah Paling Berprestij di Malaysia ni wokeyh!

✌ peace.♥ love.✘ no war.

Digi WWWOW Awards 2012 official launch. #Part 2

Salam,

Baru nak update dah nak dekat seminggu dah. aedy terlalu sibuk dengan kerja, hari ini baru sempat nak update entri pasal Digi WWWOW Awards 2012 yang telah dilancarkan pada hari sabtu lepas, 24 March 2012 bertempat di D'House Digi Telco, Subang Hi-Tech Industrial Park Shah Alam.

Malas nak cerittaaaa banyak, story mory lebih pun mesti korang malas bace..kita zoom-in pada gambar2 yang sempat aedy hamek mase di sana..layannnnn zasss~~~

Pagi pukul 10:30 am. menjamu 'pecah-laju' sebelum start event


tak minat watak cosplay2 ni, tapi bukannya kene bayar pun kan untuk tangkap gambar dengan diorang =p





okay that's me. abang depan ni suka lindung muka saya mase tangkap gambar, lu bikin gua panas bro!!


our lunch! thanks NANDO'S i lurve it!


tak sah kalau tak cam-whore. peace yaww!


Okayy, Maria Elena datang selepas saya angkat kaki pulang. ohh sadis nye, tak sempat nak jumpa beliau!

Tuesday, March 20, 2012

Digi WWWOW Awards 2012 official launch.

Assalamualaikum para blogger, para pembaca mahupun para-para sakura sekalian.

Ni den nak habaq sikit,saje rajin pulak nak menulis sebab mood tengah riang gembira di pagi-pagi hari ni ツ

Ade tak korang pernah dengar DiGi WWWOW Awards? Ia telah dirasmikan bermula tahun 2011 yang lalu dan kini ingin mengukuhkan lagi kedudukan di carta anugerah online Malaysia apabila Anugerah Internet tersebut akan muncul semula pada tahun ini khas buat semua pengguna internet di Malaysia.

Aedy tahu mesti ramai yang join Digi WWWOW Award ni tahun lepas kan? berentap untuk kategori #BloggerOfTheYear kan kan?..jom kita sorot kembali para pemenang anugerah tersebut pada tahun lepas..:-

Best Internet For All Idea : A.F.O Radio
Best Internet Good Award : Petfinder.my
Blogger of the Year : Anwar Hadi
Fave Malaysian Female Online Celebrity : Stacy
Fave Malaysian Male Online Celebrity : Nicholas Teo!
Fave Person Over 40 : Brandjontan
Fave Person Under 15 : Let It Be
Fave Tech Head : The Techno Hut
Must-Follow Personality : Anwar Hadi
Online Shop Of The Year : Karysma Beads and Sequins
Online Story Of The Year : Suzuki AFF Cup
Picture Of The Year : Beautiful White Orchid
Top Kay Poh : Lee Zi Wen
Top LOL : BlogSerius
Top Makan-Makan Expert : OhMalaysia
Video of The Year : Anwar Hadi

Last year #Anwar Hadi menang besar dengan berjaya menggondol 4 anugerah.Tahun ni aedy pasti beliau akan muncul kembali untuk merebut takhta tersebut.

Oklah dok cerita panjang tahun lepas punya, meh oden cerita tahun ni punya pulak yeeee~~
Pelancaran..atau..perasmian * haa baru betul ayat*! haha! Perasmian Anugerah internet ni akan diadakan di D'House Subang Hi-Tech Industrial Park Shah Alam pada 24 March 2012 bersamaan dengan hari sabtu ini!

Kebetulan Aedy dah dapat email yang mengatakan aedy telah dijemput untuk meramaikan dan memeriahkan lagi majlis tersebut..boleh bawak 2 orang lagi bersama aedy dan masih berfikir2, aedy nak bawak siapa pegi sane =.=' ummmmm.. ni laa rupe invitation yang aedy dapat bersama email tersebut..


Ape lagi jom pakat datang ramai-ramai okayy!! jumpe disana!!

Thursday, February 9, 2012

ringtone ayat suci al-Quran - renungan Jumaat 3#

Ok lah kali ni taknak copy paste lagi pendahuluan entri macam nombor 1# dengan 2# tadi.

Lets focus and straight to the point. cewah! cam haremmmmm #@%@$#%@

apa hukum korang duk pasang ringtone takbir raya..dan ayat-ayat suci Al-Quran tu semua? penah tak korang ambil tahu?

Nahhh, baca sendiri la, wa malas nak story morry lagi~~~

Penggunaan nada dering bacaan al-Quran mula-mula sekali telah diharamkan oleh Majlis Fatwa Ulama’ Saudi pada 17 Nov 2007 didalam mesyuarat yang dihadiri oleh 70 orang perwakilan fiqh dunia dan majlis tersebut telah dipengerusikan oleh Mufti Besar Arab Saudi Shiekh Abdul Aziz Ali al-Syeikh. Menurut ulama yang menghadiri mesyuarat tersebut :

“Ia memalukan dan menjatuhkan kedudukan ayat-ayat al-Quran apabila ayat al-Quran yang didengarkan itu secara tiba-tiba ia terhenti, atau yang mendengar mengabaikan bacaan tersebut. Sebaliknya, jika ayat-ayat al-Quran disimpan didalam talipon bertujuan untuk didengari merupakan satu amalan yang mulia (dan bukan untuk nada dering)”.

Pada hari Khamis 12 November 2009 pula, Akademi Penyelidikan Islam, yang diketuai oleh Shiekh Dr Mohamed Sayed Tantawi rh. mengharamkan penggunaan al-Quran sebagai nada dering dengan kata beliau :

إساءة للقرآن، بما لا يتفق مع جلاله وقدسيته
“Ia merupakan penyalah gunaan al-Quran, tidak bertepatan dengan keAgungan dan kemuliaanya”.



Kesimpulan dari sebab-sebab pengharaman al-Quran sebagai nada dering adalah :-

a. Kedudukan ayat-ayat al-Quran yang Agung dan Mulia tidak sesuai dijadikan sebagai nada dering.
b. Nada dering bacaan al-Quran itu biasanya tidak dihirau bacaannya, sedangkan menurut syara’, apabila ayat-ayat al-Quran dibacakan, hendaklah yang nmendengar itu diam dan mendengarnya.
c. Bacaan al-Quran pada nada dering biasanya bacaan tersebut terhenti atau terputus apabila talipon tersebut “berhubung”. Ayat al-Quran hendaklah dibaca secara penuh.
d. Adakalanya, nada dering bacaan dibunyikan pada tempat-tempat yang kotor seperti tandas!! Haram bacaan al-Quran didalam tandas.

Pengharaman nada dering bacaan al-Quran termasuklah laungan Azan. WA.

*****

Dah baca sampai habis kan? Faham bahasa melayu kan? Lu pikirr la sendiri!

*****

hukum ucapan "MERRY CHRISTMAS"- renungan Jumaat 2#

Assalamualaikum Salam Jumaat untuk para blogger dan pembaca disayangi.

Harini aedy nak kongsi sikit sedikit renungan Jumaat , penghulu segala hari. Aedy bukan nak berceramah jauh skali nak buat khutbah Jumaat..cuma nak korang semua tahu apa yang aedy ingin kongsikan harini, barangkali akan bawa perubahan besar dalam hidup korang semua.
(kalau korang perasan, pendahuluan entri ni aedy copy paste dari renungan Jumaat 1# kat bawah ni! kehkeh..pemalas nak buat ayat!! )

Ok lah, beralih kepada isi utama kita. hukum dok sebut-sebut "merry christmas". Selama ni memang wa cakap sama lu orang kan, aedy tak pernah tahu pun hukum ucapan "merry christmas" tu.. sedangkan aedy boleh dikatakan suka menyebut ucapan tersebut. kalau ada perasan, entri-entri sebelum ni ada juga ada masukkan ayat---"HoHohOOoo merry christmas!!"---

Sebab dah memang perangai aedy bila ketawa bunyi HOHOHOO ,lepastu mesti nak selit merry christmas kat belakang. Haishh! Bila dah tahu ni baru aedy terkedu, terdiam, terduduk!! (memang tengah duduk pun!! #%$%$&^$ )

Ni lah kebenaran dan al-kisah disebalik ucapan tu..renung-renungkan~~~

Hari Natal disambut sempena kelahiran Jesus sebagai anak Allah. Keyakinan ini amat bertentang dengan Islam sebab Allah tidak memiliki anak. Allah menegaskan: “Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan” [Surah al-Ikhlas, ayat 3] Apabila seorang muslim mengucapkan “Selamat Hari Natal”, bererti dia mengucapkan “Selamat menyambut kelahiran anak Allah”. Apabila seorang muslim menghadiri perayaan Hari Natal, bererti dia sama-sama meraikan hari kelahiran anak Allah.

Semua ini bertentangan dengan sikap seorang muslim yang sepatutnya: “Hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertakwa dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan.” [Surah al-Maidah, ayat 2] Justeru kita sepatutnya bertolong-tolongan menjemput mereka ke agama Islam, bukan bertolong-tolongan meraikan hari kebesaran mereka yang mencerobohi dasar Islam, hingga akhirnya mereka terasa pengiktirafan kita ke atas agama mereka.

Semua ini bukan bererti memecah-belahkan rakyat Malaysia. Ini kerana persatuan dicapai dengan masing-masing penganut agama bebas mengamalkan agama mereka, bukan dengan masing-masing penganut meraikan sesuatu yang bertentang dengan agama mereka.

*****

Haaaaa..lepas baca entri ni harap jangan lah lagi kita menyebut ucapan keramat tersebut! walaupun tujuan untuk wish member agama tersebut sekalipun!

Ada faham?? Mau ulang??

*****


hukum pakai braces - renungan Jumaat 1#

Assalamualaikum Salam Jumaat untuk para blogger dan pembaca disayangi.

Harini aedy nak kongsi sikit sedikit renungan Jumaat , penghulu segala hari. Aedy bukan nak berceramah jauh skali nak buat khutbah Jumaat..cuma nak korang semua tahu apa yang aedy ingin kongsikan harini, barangkali akan bawa perubahan besar dalam hidup korang semua.

Kat Malaysia ni seperti semua dah sedia maklum,para belia dah semakin terbuka untuk mendapatkan rawatan "braces" untuk betulkan gigi mereka yang kurang nak cantik sangat susunan nye kan. Kenapa aedy cakap 'semakin terbuka' ek?? haha sebab rakyat Malaysia ni sebenarnya penakut nak pegi jumpa dentist ! takut pada dentist tu ala-ala sama macam kita kene sorong masuk ke sarang buaya kan?! haha! Tapi sekarang macam rakyat kita ni dah rajin sikit la kot pegi klinik gigi, lagi-lagi pada yang nak buat rawatan "braces'.

Korang tahu tak apa hukum pakai "braces' tu??

Nabi bersabda :

“Allah melaknat wanita yang membuat tattoo dan wanita yang telah memakainya, wanita yang mencabut bulu diwajahnya dan wanita yang telah melakukannya, dan wanita yang meluaskan jarak diantara gigi mereka atau orang lain bagi tujuan kecantikan, menukar apa yang Allah telah ciptakan” (Shahih Muslim #3966)


Imam Al-Nawawi rh didalam memberi komentar terhadap hadith diatas menjelaskan :-

“Meluaskan jarak gigi – maknanya sesuatu yang dilakukan keatas gigi bagi menjadi seseorang itu kelihatan cantik, dan ini menunjukkan bahawa ia adalah HARAM, iaitu apabila dilakukan bagi tujuan kecantikan, akan tetapi bagi merawat masalah yang berlaku kepada gigi, maka tidak ada salah melakukan, Dan ALLAH yang lebih tahu sebaiknya.”

Braces atau pendakap gigi ini adalah bertujuan membetulkan kedudukan gigi atau merawat gigi, dan ia bukan dari larangan yang dinyatakan didalam hadith diatas yang dikategorikan sebagai mengubah ciptaan Allah.

Menurut Dr Rafa’at Fawzi Abdul Muttalib, Prof Universiti Dar al-Ulum, Braces yang membetulkan kerosakan gigi adalah dibenarkan.

Syeikh Faizal al-Moulawi, Naib Pengerusi Majlis Fatwa Eropah berkata :

“Braces atau pendakap gigi bagi tujuan KESIHATAN adalah dibenarkan menurut syara’, bahkan ia juga diperlukan”

Menurut sekumpulan Mufti Islam Online : “As long as the bracing is done to fix a problem, then it is allowed and there is nothing wrong with it.”, iaitu selama mana pendakap itu membaiki sesuatu, maka ia dibenarkan.


****
Faham tak maksudnya? Hukum memakai "braces" ternyata tidak haram dan tidak menyalahi hukum Islam selagi ia bertujuan untuk kesihatan dan merawat gigi korang tu.

weeeee~~~

****


p/s : agak nya kalau pakai braces boleh jadi cantik macam Katy Perry tak?? haha.

Tuesday, February 7, 2012

5 tahun berblogging.ape dapat?

Hampir 5 tahun aedy berblogging disini.
Aedy tengok ramai blogger muda yang masih berjinak-jinak menapak dalam dunia blog, lebih maju dan ramai follower dari aedy,lebih lawa blog mereka banding aedy punye, walhal aedy dah menapak sejak tahun 2008.
Kenapakah?
Apesal nya blog aedy ni takde orang nak follow? Tapi aedy sendiri tahu jawapannya.
wink*wink**

1) Tak rajen hapdet blog
2) Rajin singgah blog orang lain, tapi tak tinggal kan jejak yang blogger tersebut boleh notice kita
( dengan klik FOLLOW + BLOGWALK je tak cukup kot!?)
3) Blog suram ( padahal dah siap letak radio kot! )
4) Entri tak berapa nak menarik kot!
5) Blogger nowadays muda2 sokmo, mana laaa nak follow blogger yang bukan sebaya diorang macam aedy ni kan!
6) ............................................................ ( tolong tambah lagi boleh? )


Aduhai,, blogger muda yang masih student mungkin banyak masa lapang untuk hapdet blog diorang, macam aedy ni dengan status ibu dan berkerjaya, susah nak cari + curi masa untuk hadap PC kat umah, kat tempat keje pulak banyak link yang kene block.

Al-kisah si aedy blogger since 2008
=.='


warghhh sadisnye takde orang nak follow kitew!!!
T.T
(nanges laju-laju! camne tu??? wakwakwak!)

Friday, January 27, 2012

tunggu kat kedai tu diam2 ye wahai BLACKBERRY STORM

esok gaji. ntah ye ke tidak esok gaji masuk. gaji masuk ke tak esok. gaji masuk ke tak masuk??

taip perkataan #gaji berulang kali sebab terlalu eksaited untuk gaji pertama kat tempat keje baru aedy XD

jangan lah tanye aedy punye gaji berape riban, ciput je kot kalau gaji besar yelah aedy canang kat satu kampung. ish ish. nak riak sikit pun tak boleh. duk je diam-diam depan maybank2u klik sampai berpuluh ratus ribu kali ( eceh tipu lettew! ) nak tengok gaji dah masuk ke belum.

aedy dah tanam azam dan semangat berkobar-kobar, first gaji tempat baru ni aedy nak kuar BLACKBERRY STORM sebijik! ok, bukan kereta mahupun rumah sebijik dua ye, hanya lah henfon halo-halo je.

ini entri pendek dan bergambar.saja letak kasi semangat tu lebey hangat dari biasa.
HoHoHoooo merry chrismas ! apahal macam @$$^%@ tetiba lak kan padahal krismas dh sebulan lepas kot.

nah tengok la ape ghupe blackberry storm yang aedy duk idam meleleh air liuq


***


***

Thursday, January 26, 2012

over-excited padahal takde benda pun.

Oh my, how i stalked into those blogs making me real excited to have back my online shop just like before. Apahal ni speaking english bajet cam bagus la kan ( kalau tengok entri sebelum2 ni sebenarnya lagi banyak entri english banding entri bahasa kebangsaan ) hohoho..

Ni tengah berjinak-jinak lah tulis entri dalam bahse kebangsaan kan ( tulis 'bahasa' pun dah salah kat situ! )

La ni masih dalam waktu bekerja-kerjaan tapi biasalah agak-agak waktu dah nak berambus balik macam ni ada la free time sikit terjah blog-blog orang kan. Terima kasih kerana menulis entri-entri yang ohsem untuk dibaca oleh aedy (cewahh)
1.Fatin Liyana - Honeykoyuki ( Blog tak basi sebab entri awak super ohsem )
2. missADot Shop ( kepunyaan mrs.yanny )
3. pastelina ( mrs.yanny punya jugak but partner with miss Shea )
4. My Amethys
5. Maria Elena punya blog - lupa nak copy link before close tab tadi !

Waduh-waduh alahai blog diorang ni memang best. Aedy duk layan entri Fatin Liyana dari lunch hour tadi sampai la dah nak pukul 6 ni ( sambil-sambil buat keje la kan ).
Pastu bila masuk ke blog online shop terasa macam nak rasa balik pengalaman lepas handle 'Myspace Shop' . Dah lama jugak aedy tak buat online shop disebabkan oleh kekangan masa dan tak tentu hala. haha. Okay, memang ada cita-cita nak buat online shop balik.



Nak tau nanti aedy buat online shop apa, jual apa, ahh korang tunggu je lah duk diam-diam kat situ


XD

XOXO

Thursday, January 19, 2012

al-fatihah untuk Ahmad Raif Nufail

Semalam, aedy tengok ade satu topik "Trend" di twitter..seperti Raif dan #PrayForRaif

Terasa ingin tahu siapa pemilik nama Raif, aedy godek semua tweets tersebut.Alangkah tersentap hati kerana pemilik nama Raif tersebut adalah seorang kanak-kanak berusia 2 tahun yang bertarung nyawa dengan penyakit "brain damage".

Setelah tahu, aedy tak putus-putus tweet di wall sebagai tanda sokongan dan doa kepada baby Raif.
Entah berapa kali doa dan al-fatihah dipanjatkan kepada yang Maha Esa agar Raif sihat seperti sediakala.

Tak sanggup melihat seorang budak lelaki comel seperti Raif menanggung kesakitan terlantar di atas katil hospital bertarung untuk nyawanya. Raif kuat menghadapi saat-saat akhir hidupnya.

Allah lebih sayangkannya. Ahmad Raif Nufail akhirnya pergi jua menghadap ilahi.Semoga sentiasa dicucuri rahmat-Nya dan gembira di sana.Raif telah dikebumikan di tanah perkuburan USJ 23 Subang Jaya.

LOTS OF LOVE FOR BABY RAIF..
al-fatihah..
Ahmad Raif Nufail
salam takziah buat keluarga




*walau tidak mengenali dengan lebih dekat si comel Raif,hati tertanya jika perkara yang sama berlaku pada anakku Izz Zikry, adakah aku kuat untuk menghadapinya.Menitis airmata kerana baby Raif.Take Care baby Raif!

baucar buku.kenapa sekarang baru ada??

salam 1 bloggerss..

Blogger yang masih menuntut di universiti mahupun kolej sure sedang bergembira selepas menebus baucar buku RM200 kan..

Baucar buku memberi sedikit kemudahan pada para pelajar yang kurang berkemampuan untuk membeli buku dan bahan-bahan rujukan belajar.
Tapi yang aedy pasti, KEBANYAKAN student memang lah berstatus:kurang berkemampuan.. betul tak??

Kita pegi belajar hanya berbekalkan duit poket yang cukup hanya sekadar beli makan lunch..ataupun duit hanya cukup untuk keperluan seharian yang lain contohnya:-

1.Duit nak bayar yuran hostel
2.Duit nak bayar baju dobi (ni student kategori malas nak basuh baju)
3.Duit tambang bas atau tren
4.Duit minyak (student yang ada transport sendiri)
5.Duit rokok (jadi wajib kepada si perokok tegar)
6.Duit nak shopping baju (jadi wajib pada student perempuan..laki pun sama kot!)


Tapi tak pernah wujud duit poket untuk beli buku kan? kan? kan? Tak yah kelentong lah, aedy tulis ni berdasarkan pengalaman sendiri.Bila waktu memerlukan aedy pegi beli buku, mulalah jari menekan nombor telefon ayah untuk mintak duit lebih =)

Kalau dah tak mampu sangat masa tu, lecturer akan bagi pinjam buku dia & suruh kami fotostat setebal-tebal buku tersebut. ( ada tak? )

So, masa aedy belajar tahun 2007, baucar buku tak wujud dan kami-kami terpaksa fotostat buku dan nota lecturer--lepastu pergi binding pulak-- kalau nak murah kene pegi fotostat kat BORMAS tepi chowkit =p

Aedy masih simpan semua "buku fotostat" time study dulu di rak buku dalam bilik, sayang nak buang walaupun tak sedap mata memandang.

Ingatlah korang, korang sangat bertuah kerana kerajaan bermurah hati dan ambil berat dengan bagi baucar buku tersebut.Dalam istilah lain, dah ada buku-buku baru tu, silalah belajar rajin-rajin okay!


gambar ini dipinjam dari aizuddin.com

Wednesday, January 18, 2012

tekun bekerja, twitter tak lupa..blogger..alamak lupa!

hey hey hey member2 blogger yang masih setia terjah blog2 orang sana sini situ sinun!

Selepas sekian lama tidak meng-hapdet blog, kini tora datang lagi!

Wow tak perasan pulak sejak ikaa dah setat keje baru, ikaa seakan-akan lupe macamne nak hapdet blog..kehkeh..

ade la skali dua bukak tapi lepas belek sambil bergelek,--terus sign out!---
macam takde hati dan perasaan, takde topik vavavoom nak hapdet untuk blog yang dah suram ni..

tapi yang pasti, ikaa jadi semakin rajin menghadap Twitter. yelaa ikaa dah tutup akaun FB selamanya. Klau korang search nama ikaa pun xkan jumpe lagi, atau sape yg ade friend dengan ikaa --> FB nama "DahxDe" tu ikaa la yang empunya..haha.

adoi sedih ikaa tengok blog sendiri, asal nya header yang ikaa guna sekarang tu untuk sementara waktu je sambil-sambil cari idea buat header baru, last-last melekat trus macam kene gam UHU.. hekhek! entah bila ada masa terluang lagi untuk hadap laptop yang dah lama terbiar kat ceruk bilik..hummm..

Takpe lah, sekarang ikaa kene utamakan kerja dan keluarga, twitter ngan blog peneman setia kala bosan2 tak tau nak buat hape.. korang2 rajinkan lah komen/blogwalk kat blog ikaa ni, ikaa mungkin tak hapdet post tapi skali-skala ade la jugak sign-in untuk singgah ke blog2 kesayangan untuk baca hapdet terbaru korang =)

peace..with love...
There was an error in this gadget

click it if you're a true blogger