Wednesday, December 21, 2011

conteng arang ke bangunan sekolah je

Assalamualaikum..

Macam pelik je kan bunyik tajuk entry kali ni.. selalu korang dengar pepatah ibarat "menconteng arang ke muka" je kan.. tak penah lak dengar conteng arang ke bangunan sekolah..nak wat camne, sekolah takde muka..orang je yang ade muka..hahaa..

Baru-baru ni negara kita telah 'shock' sejuk beku bahana kes lelaki gay Malaysia pertama yang berkahwin kat UK.. korang ade dengar tak pasal berita tu? pegi lah search kat google atau bing.. search je nama " ARIFF ALFIAN" .. pasti banyak link yang korang boleh terjah..

Adoi malu nya laa aku sebagai rakyat Malaysia negara Islam bila dengar berita memalukan macam ni..
Korang nye perasaan lak macamne? lu pikirlah sendiri..!!

Dah la kahwin kat 'chapel' ( gereja kecil ) satu hal, bantai lak pakai baju melayu yang sinonim sangat la dengan orang melayu Malaysia..satu lagi, masih mengaku diri tu Islam sampai ke mati.Rasa nya awak tu dah kafir la encik, bukan Islam dah.Nak kata bangang tak bangang, nak kata bodoh, dia ni pandai.. belajar kat UK pun atas ihsan biasiswa petronas (klau tak silap la kan)..

Tapi apa yang aku kata conteng arang ke bangunan sekolah? haa.. sebab dia ni bekas pelajar sekolah haku, kiranya senior laa sebab dia tamat form 5 tahun 2001.. memeyy laa haku tak kenal dia, tapi reputasi sekolah, nama sekolah terus jadi 'down' ..break down..turn down.. upside down.. 'breaking dawn'? lari topik lak! Tetiba aku taknak mengaku belajar kat sekolah yang sama dengan mangkuk hayun nehh.



Glamour engkau ye wahai encik Ariff Alfian..bawak nama Malaysia, nama sekolah pun bawak sekali..hai apa nak jadi laa dunia..tunggu masa je nak padam kot..

MASYAALLAH.

Tuesday, December 20, 2011

SELAMI HOROSKOP ANDA - SAGITTARIUS

Sagitarrius : 23 november - 22 disember

Korang dilindungi oleh Jupiter, Dewa Pengetahuan yang amat berbakat. Korang biasanya seorang yang berdikari, sentiasa melakukan sesuatu mengikut kesukaan sendiri dan amat berkemampuan. Benda-benda berwarna ungu, merah dan oren boleh membawa nasib baik. Nombor 1, huruf J dan S, udang goreng tepung, taman awam, cermin mata hitam dan baju panas sutera juga boleh membawa tuah.

SELAMI HOROSKOP ANDA - SCORPIO

Scorpio : 24 oktober - 22 november

Si Dewa Misteri Pluto adalah bintang yang melindungi Scorpio. Korang ni pendiam, suka simpan rahsia dan sangat menarik. Benda-benda berwarna kelabu dan hitam membawa tuah kepada mereka, begitu juga dengan nombor 5, huruf E dan W, perpustakaan, getah rambut, dan skirt berplet.

SELAMI HOROSKOP ANDA - LEO

Leo : 24 julai- 23 ogos

Leo dilindungi oleh matahari dan dewa Apollo, dewa yang memiliki kuasa, kemudaan dan api kehidupan yang menjadikan Leo seorang yang angkuh, besar hati serta memiliki tahap keyakinan yang tinggi. Leo ingin menjadi orang yang penting dan mereka juga dahagakan perhatian. Benda berwarna oren, merah dan keemasan boleh membawa tuah begitu juga dengan mangga dan buahan sitrus. Nombor 3, huruf K dan U, kek,zoo, jam digital, stokin stripes dan juga jaket turut membawa tuah.

SELAMI HOROSKOP ANDA - PISCES

Pisces : 20 februari - 21 mac

Pisces dijaga dan dilindungi oleh Neptune. Kerana itulah Pisces begitu misteri. Namun begitu, Pisces amat berkuasa, kehadirannya amat menonjol dan minda amat cergas. Barang yang bertuah adalah benda-benda berwarna biru,putih dan pink. Nombor 6, huruf F dan O, jus buah, taman, bow dan riben, bantal pelbagai warna, mafela dan bunga juga akan menanbah tuah korang.

SELAMI HOROSKOP ANDA - LIBRA

Libra : 24 september - 23 oktober

Seperti mana Taurus, Libra dilindungi oleh Venus dan Mercury. Kerana itulah korang mempunyai tahap kecantikan dan kasih sayang yang tinggi namun korang juga membenci segalanya yang buruk dan hodoh. Korang sokong keadilan dan hebat menangani masalah. Barang bertuah adalah barang- barang berwarna biru,hijau dan kuning. Buah strawberi membawa nasib baik begitu juga dengan nombor 6, huruf F dan O, kerongsang bunga, dan esen vanila.

SELAMI HOROSKOP ANDA - GEMINI

Gemini : 22 mei - 21 jun

Gemini dilindungi oleh Mercury- dewa berbakat yang berkebolehan menggubah dan mencipta serta handal berbicara. Oleh itu korang dianugerahkan dengan kebolehan bercakap, menulis dan berfikir dengan bagus. Barang yang membawa tuah adalah dari warna biru,kuning dan hijau. Nombor 3, huruf D dan M,kereta lumba, jam loceng dan jaket sut juga membawa nasib yang baik.

SELAMI HOROSKOP ANDA - TAURUS

Taurus 21 april - 21 mei

Taurus dilindungi oleh Venus yang cantik dan penuh dengan rasa cinta. Dewi Venus memancarkan kuasanya melalui senyuman korang yang manis serta hati korang yang lembut dan baik terhadap semua orang. Barang berwarna biru,pink dan krim membawa tuah kepada korang. Nombor 7, huruf G dan Y, salad dan makanan laut, dewan konsert dan apron boleh memberi nasib baik.

SELAMI HOROSKOP ANDA - VIRGO

Virgo : 24 ogos - 23 september

Bintang yang melindungi Virgo adalah Mercury, menyebabkan mereka yang bernaung di bawah zodiak ni mempunyai banyak persamaan dengan Aries. Mereka mempunyai sikap yang baik, bersopan-santun dan serius, bijak bercakap dan memiliki tulisan yang kemas. Barang bertuah mereka adalah barang-barang berwarna krim,beige,biru dan biru laut. Limau nipis dan lemon adalah makanan yang sesuai untuk korang. Nombor 0, huruf A dan S, pizza, jaket, jeans dan pensel juga boleh membawa tuah.

SELAMI HOROSKOP ANDA - CANCER

Cancer : 22 jun - 23 julai

Cancer dilindungi oleh bulan dan Dewi Diana, dewi yang berkuasa di atas hasil pemburuan dan pertanian. Dewi ini juga mempunyai banyak zuriat jadi korang memiliki hati yang besar dan tenang serta naluri seorang ibu, tak kiralah korang ni lelaki ke pompuan. Benda berwarna putih, ungu muda dan biru laut boleh membawa tuah dan korang patut makan banyak makanan laut supaya badan korang kuat. Selain itu nombor 8, huruf H dan N, cermin yang berpemegang, tali pinggang kulit dan baju polo juga boleh membawa tuah.

SELAMI HOROSKOP ANDA - ARIES

Aries : 22 mac - 20 april

aries mempunyai Mars untuk melindunginya. Mars adalah bintang pelindung yang amat kuat dan berkuasa untuk mempengaruhi bintang-bintang lain, oleh itu mereka yang berbintang Aries juga amat kuat dan berani, sentiasa bersedia menghadapi cabaran dan berwajah muda. Barang bertuah korang adalah benda -benda berwarna oren,merah dan keemasan. Selain itu tomato, nombor 9, huruf I dan K, bunga daisi, selendang dan seluar tiga suku juga akan membawa nasib baik pada korang.

SELAMI HOROSKOP ANDA - AQUARIUS

Aquarius : 21 januari - 19 februari

Korang dilindungi oleh Uranus dan juga Dewa Pengetahuan. Korang akan bertambah kuat tahun ni dan tanpa disangka-sangka, korang juga akan bertambah kreatif. Mungkin korang akan ada idea pelik yang bagus untuk beberapa ketika. Benda yang membawa tuah untuk si Aquarius adalah benda-benda yang berwarna biru,hijau dan kuning. Selain itu salad, nombor 5, huruf E dan W, cincin batu permata hitam dan juga skirt yang diperbuat dari jeans akan turut membawa nasib baik.

SELAMI HOROSKOP ANDA - CAPRICORN

Capricorn : 23 disember - 20 januari

Orang Capricorn ni selalu dilindungi oleh Saturn. Dewa Masa dan Dewa Clonus, jadi korang kuat dan stabil. Tapi jangan pulak korang melampau-lampau dalam buat sesuatu perkara. Korang kena berpada-pada dan pastikan korang hidup dengan baik. Barang yang membawa tuah adalah benda-benda berwarna hitam,kelabu dan perang. Untuk tambah tuah, makanlah bawang. Selain itu nombor 2,huruf K, loket berbentuk bintang, subang mutiara, anak patung robot,laut dan juga seluar yang longgar turut membawa tuah.

Sunday, December 18, 2011

Goreng Pisang / Pisang Goreng?



Sape yang tak pernah makan tu memang tak payah duk kat malaysia lagi lah kot :p
Apa yang musykil nya adalah cara menyebut pisang goreng tu sendiri.. Orang tua-tua sebilangannya menyebut pisang goreng sebagai 'goreng pisang'..malah ada gak makcik gerai pisang goreng pun letak signboard 'goreng pisang'..

Ada tak korang terfikir pasal ni? Haaa.. Mana satu yang betul? Pisang Goreng ataupun Goreng Pisang? Jawapan paling munasabah skali ialah = Pisang Goreng.

Tolonglah betulkan bahasa kita sendiri ye kawan-kawan.. Kalau mak-mak kita sebut 'goreng pisang', tegaskan dan betulkan sebutan diorang tu..pisang goreng barulah sebutan yang betul..sama hal nya kalau kita sebut 'Nasi Goreng' tukar jadi 'Goreng Nasi'..
"mak,mak, arini nak makan 'goreng nasi' boleh tak?"
..hahaha..janggal tak bunyik nya? :p

INFO..Tahukah Anda..
1. Pisang goreng sebenarnya diperkenalkan oleh orang Portugis yang datang menjajah Tanah Melayu pada tahun 1511..
2. Ikaa tak suka makan pisang goreng. Kalau kek pisang ke atau pisang yang tak digoreng ikaa memang takde masalah nak makan,asalkan jangan pisang goreng! Hahaaaa..pelik tak pelik..

Saturday, December 17, 2011

Makin hari makin tua! Kalau makin muda kan best.

Weeee~~
birthday saya lagi 2 hari je lagi! Pantas betul masa meninggalkan kita, makin hari makin tua..sedorr diri tua ya!
2 hari lagi genap umur 22.. Tahun depan jadi 23 pula, tahun lagi depan 24..pastu 25..tup tup dah umur 30 tahun! Huarghhh!! Oh tidak!!
Agaknya sampai umur berapa laa ikaa masih setia ber-blog ek..sekarang pun dah 3 tahun ber-blog.. Mungkin umur 75 nanti ikaa pencen menulis blog kot, sebab dah rabun tua satu hal, password pun dah tak boleh nak memorize.. Tua nyanyuk dah masa tu! :)
birthday wish tahun ni dengan harapan tahun depan akan jadi tahun sukses dalam kerjaya..walawehh pasang cita-cita tinggi.. Tapi tinggi sangat pun tak boley sebab ikaa gayat! Haha..
Apalah agaknye hadiah dari husband ya.. Wait n see!

Men'de-activate' FB

Salam,
harapan semoga member2 blogger sihat n gembira semua.
Cuma ingin mencoret sedikit catitan buat rakan-rakan yang bingung ke mane ikaa dah menghilang..
Buat masa ni ikaa 'deactivate' akaun facebook, so kalau ada sesape yang terasa mcm tetiba lost contact ngan ikaa, silalah rajinkan jari anda menaip dan hantar sms kat ikaa ye..
Oh, akaun twitter masih ada.. Jangan berat jari nak klik 'follow' twitter ikaa okeh!
Twitter : IkaaShanay

semoga kita dpt berjumpe lagi di facebook.. :'(

Saturday, December 10, 2011

pepatah melayu baik punyeee :)

1] TERLAJAK PERAHU BOLEH DI UNDUR, TERLAJAK KERETA PUN BOLEH UNDUR, TERLAJAK KAPAL TERBANG TAKDE GEAR REVERSE……SORRY.

2] BERSATU KITA TEGUH, BERCERAI KITA KAWIN LAGI!!!

3] SEBAB MULUT SANTAN BINASA, SEBAB MULUT JUGA ….. NASI PUN HABIS!!!

4] KALAU TIADA ANGIN MASAKAN POKOK BERGOYANG, KECUALI KALAU ADA BERUK ATAS POKOK TU.

5] BIAR MATI BINI/LAKI, JANGAN MATI ANAK ( BOLEH KAWIN LAGI APE! )

6] BERAKIT-RAKIT KE HULU, BERENANG-RENANG KETEPIAN…. KAN TAK PASAL2 TUUU…….

7] KALAU PADI KATAKAN PADI, TIDAK AKU TERNANTI-NANTI, KALAU SUDI KATAKAN SUDI, KALAU TAK SUDI …… BOLEH BLAH……………

8] HARAPKAN PAGAR, PAGAR PUN TAK BOLEH HARAP! SAH2 LAH BENDA TU BESI BUKAN MANUSIA!!!

9] TEMPAT JATUH LAGIKAN DIKENANG, INIKAN PULA TEMPAT KENA ‘SAMAN’.

10] HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG, HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI, KALAU MACAM TU LEBIH BAIK TAK PAYAH HUJAN DAAA…….

funny SMS ( batch 3 )

SMS COLLECTION- FUNNY SMS


Wajahmu resah & matamu berair,
Ku rasakan derita yg mu hadapi..
Xsanggup ku melihatmu mengasingkan diri di balik sepi..
Bersabarlah..
BERAK KERAS MMG SAKIT !!!


A’kom
Kom apa
Kombat
Bat apa
Batmen
Men apa
Mentol
Tol apa
Tolak
Lak apa
Laksa
Sa apa
SAJE NAK KACAU!!


As u go 2 bed 2nite, I ordered nenek kebayan 2 guard u tight,
I told some pocong 2 dance in white & 2 make sure u r alrite,
I’ll ask cik Pontianak 2 kiss u gudnite!


Saya suka cara awk..b’budi bahasa..
Jujur bila b’ckp..snyuman manis!
Renungan yg m’dlm saya suka sgt
Tp eh, ni no sape?
Ya Allah ,silap send.sori!


ACCOUNT NOTICE.
Please note that your PAHALA balance is not sufficient to maintain your AKHIRAT account.
Pls topup ur AMALAN to recharge ur SYURGA credit liner.. ;)

adult SMS ( batch 1 )

caution! : this post contains sensitive words that may only be read and use by adults or person 18 years and above. thank you.

Thursday, December 8, 2011

friendship SMS ( batch 1)

SMS COLLECTION- FRIENDSHIP SMS


GALILEO: great mind
EINSTIEN: genius mind
NEWTON: extraordinary mind
BILL GATES: brilliant mind
ME: mastermind
YOU: in my mind..:)


If u found ur self in a dark place,
Where its wall shakes n blood come from everywhere..
Don’t worry b’coz ur in a safe place N dat place is my
..HEART!..hehe



When I pray I don’t see god but I know god listens,
When I sms u I don’t see u but I know u read my msg with a lovely smile!

seasonal SMS ( batch 1)

SMS COLLECTION- SEASONAL SMS


Bila AYAM dh xselera nk makan,
KAMBING mula gelisah,
LEMBU buat2 gila& UNTA nampak susah hati,
Tu tanda Raya Korban dh dkt..SLMT HARI RAYA!


Bila mata b’temu mata akan mula rasa kasih.
Bila hati b’temu hati akan mula rasa syg,
Tapi bila dahi b’temu sejadah akan t’rasa k’besaran ALLAH!
Selamat Berpuasa!

funny SMS ( batch 2 )

SMS COLLECTION-FUNNY SMS


:).. tersenyum awk buat sy sekurang2nya tp awk kat ni msg antar yg org jer bunuh nk rase awk mungkin,
Terbalik ni msg bace awk x keliru! (baca dr belakang)


Allah menciptakan manusia b’pasangan,
Ada lelaki ada wanita
Ada yg cute ada yg comot
Yg cute kirim sms,yg comot baca sms
Kita harus tabah menerimanya


U rasa, I cute x?
Silatandakan( X )
( ) cute sgt
( ) biasa
( ) perasan
( X ) cute sgt
( ) biasa
( ) perasan
Eh..terima kasihlah susah2 je jwb….


Monyet dulu-dulu, garu-garu, duduk-duduk,
Cari kutu..
Monyet zaman skrg, duduk-duduk, picit-picit, tekan-tekan,
Ketawa sorg-sorg BACA SMS


Ada kasih mungkin t’sisih.
Ada rindu mungkin t’tunggu
Ada sayang mungkin t’buang
Ada cinta mungkin derita.
Ada hati mungkin mati
Tapi kalau ada daki..elok le pegi mandi..!

funny SMS ( batch 1 )

SMS COLLECTION - FUNNY SMS

What’s wrong with ur hp?
I try 2 call so many times!
Everytime I dial ur number..
The operator kept saying..
“THE MONKEY U CALL IS ON THE TREE,PLEASE TRY AGAIN LATER” (“,)


You are special!
God made you one such person..
Don’t ever ever ever change anything about u,
Except your..UNDERWEAR!!
Everyday MUST change ,ok


Katak pisang katak puru,
Adakah katak dan pisang sepupu?
Jgn perasan atau terharu,
Bukan nak ucap kata rindu,
Cuma nak cakap
“APASAL DGN OPERATOR HP LU??ASYIK2 CAKAP BAHASA HINDU?!”


Dengan ibubapa gunalah budibahasa,
Dgn kawan gunalah kepercayaan,
Dgn kekasih gunalah kelembutan,
Tapi…
Kalau dgn REJOICE, GUNA JARI PON BOLEH !


1 message received
1 cute person open it
1 cute person reading it
1 cute person still reading it
1 cute person smiling..
Eleh, perasan la tu..

Friday, December 2, 2011

emptiness killing

i just can feel the emptiness, which killing me slowly.
nothing you can do to fix this.
leave me alone.



photo caption: just shared with u my latest photo to be view :)
There was an error in this gadget

click it if you're a true blogger