Wednesday, December 21, 2011

conteng arang ke bangunan sekolah je

Assalamualaikum..

Macam pelik je kan bunyik tajuk entry kali ni.. selalu korang dengar pepatah ibarat "menconteng arang ke muka" je kan.. tak penah lak dengar conteng arang ke bangunan sekolah..nak wat camne, sekolah takde muka..orang je yang ade muka..hahaa..

Baru-baru ni negara kita telah 'shock' sejuk beku bahana kes lelaki gay Malaysia pertama yang berkahwin kat UK.. korang ade dengar tak pasal berita tu? pegi lah search kat google atau bing.. search je nama " ARIFF ALFIAN" .. pasti banyak link yang korang boleh terjah..

Adoi malu nya laa aku sebagai rakyat Malaysia negara Islam bila dengar berita memalukan macam ni..
Korang nye perasaan lak macamne? lu pikirlah sendiri..!!

Dah la kahwin kat 'chapel' ( gereja kecil ) satu hal, bantai lak pakai baju melayu yang sinonim sangat la dengan orang melayu Malaysia..satu lagi, masih mengaku diri tu Islam sampai ke mati.Rasa nya awak tu dah kafir la encik, bukan Islam dah.Nak kata bangang tak bangang, nak kata bodoh, dia ni pandai.. belajar kat UK pun atas ihsan biasiswa petronas (klau tak silap la kan)..

Tapi apa yang aku kata conteng arang ke bangunan sekolah? haa.. sebab dia ni bekas pelajar sekolah haku, kiranya senior laa sebab dia tamat form 5 tahun 2001.. memeyy laa haku tak kenal dia, tapi reputasi sekolah, nama sekolah terus jadi 'down' ..break down..turn down.. upside down.. 'breaking dawn'? lari topik lak! Tetiba aku taknak mengaku belajar kat sekolah yang sama dengan mangkuk hayun nehh.



Glamour engkau ye wahai encik Ariff Alfian..bawak nama Malaysia, nama sekolah pun bawak sekali..hai apa nak jadi laa dunia..tunggu masa je nak padam kot..

MASYAALLAH.

Tuesday, December 20, 2011

SELAMI HOROSKOP ANDA - SAGITTARIUS

Sagitarrius : 23 november - 22 disember

Korang dilindungi oleh Jupiter, Dewa Pengetahuan yang amat berbakat. Korang biasanya seorang yang berdikari, sentiasa melakukan sesuatu mengikut kesukaan sendiri dan amat berkemampuan. Benda-benda berwarna ungu, merah dan oren boleh membawa nasib baik. Nombor 1, huruf J dan S, udang goreng tepung, taman awam, cermin mata hitam dan baju panas sutera juga boleh membawa tuah.

SELAMI HOROSKOP ANDA - SCORPIO

Scorpio : 24 oktober - 22 november

Si Dewa Misteri Pluto adalah bintang yang melindungi Scorpio. Korang ni pendiam, suka simpan rahsia dan sangat menarik. Benda-benda berwarna kelabu dan hitam membawa tuah kepada mereka, begitu juga dengan nombor 5, huruf E dan W, perpustakaan, getah rambut, dan skirt berplet.

SELAMI HOROSKOP ANDA - LEO

Leo : 24 julai- 23 ogos

Leo dilindungi oleh matahari dan dewa Apollo, dewa yang memiliki kuasa, kemudaan dan api kehidupan yang menjadikan Leo seorang yang angkuh, besar hati serta memiliki tahap keyakinan yang tinggi. Leo ingin menjadi orang yang penting dan mereka juga dahagakan perhatian. Benda berwarna oren, merah dan keemasan boleh membawa tuah begitu juga dengan mangga dan buahan sitrus. Nombor 3, huruf K dan U, kek,zoo, jam digital, stokin stripes dan juga jaket turut membawa tuah.

SELAMI HOROSKOP ANDA - PISCES

Pisces : 20 februari - 21 mac

Pisces dijaga dan dilindungi oleh Neptune. Kerana itulah Pisces begitu misteri. Namun begitu, Pisces amat berkuasa, kehadirannya amat menonjol dan minda amat cergas. Barang yang bertuah adalah benda-benda berwarna biru,putih dan pink. Nombor 6, huruf F dan O, jus buah, taman, bow dan riben, bantal pelbagai warna, mafela dan bunga juga akan menanbah tuah korang.

SELAMI HOROSKOP ANDA - LIBRA

Libra : 24 september - 23 oktober

Seperti mana Taurus, Libra dilindungi oleh Venus dan Mercury. Kerana itulah korang mempunyai tahap kecantikan dan kasih sayang yang tinggi namun korang juga membenci segalanya yang buruk dan hodoh. Korang sokong keadilan dan hebat menangani masalah. Barang bertuah adalah barang- barang berwarna biru,hijau dan kuning. Buah strawberi membawa nasib baik begitu juga dengan nombor 6, huruf F dan O, kerongsang bunga, dan esen vanila.

SELAMI HOROSKOP ANDA - GEMINI

Gemini : 22 mei - 21 jun

Gemini dilindungi oleh Mercury- dewa berbakat yang berkebolehan menggubah dan mencipta serta handal berbicara. Oleh itu korang dianugerahkan dengan kebolehan bercakap, menulis dan berfikir dengan bagus. Barang yang membawa tuah adalah dari warna biru,kuning dan hijau. Nombor 3, huruf D dan M,kereta lumba, jam loceng dan jaket sut juga membawa nasib yang baik.

SELAMI HOROSKOP ANDA - TAURUS

Taurus 21 april - 21 mei

Taurus dilindungi oleh Venus yang cantik dan penuh dengan rasa cinta. Dewi Venus memancarkan kuasanya melalui senyuman korang yang manis serta hati korang yang lembut dan baik terhadap semua orang. Barang berwarna biru,pink dan krim membawa tuah kepada korang. Nombor 7, huruf G dan Y, salad dan makanan laut, dewan konsert dan apron boleh memberi nasib baik.

SELAMI HOROSKOP ANDA - VIRGO

Virgo : 24 ogos - 23 september

Bintang yang melindungi Virgo adalah Mercury, menyebabkan mereka yang bernaung di bawah zodiak ni mempunyai banyak persamaan dengan Aries. Mereka mempunyai sikap yang baik, bersopan-santun dan serius, bijak bercakap dan memiliki tulisan yang kemas. Barang bertuah mereka adalah barang-barang berwarna krim,beige,biru dan biru laut. Limau nipis dan lemon adalah makanan yang sesuai untuk korang. Nombor 0, huruf A dan S, pizza, jaket, jeans dan pensel juga boleh membawa tuah.

SELAMI HOROSKOP ANDA - CANCER

Cancer : 22 jun - 23 julai

Cancer dilindungi oleh bulan dan Dewi Diana, dewi yang berkuasa di atas hasil pemburuan dan pertanian. Dewi ini juga mempunyai banyak zuriat jadi korang memiliki hati yang besar dan tenang serta naluri seorang ibu, tak kiralah korang ni lelaki ke pompuan. Benda berwarna putih, ungu muda dan biru laut boleh membawa tuah dan korang patut makan banyak makanan laut supaya badan korang kuat. Selain itu nombor 8, huruf H dan N, cermin yang berpemegang, tali pinggang kulit dan baju polo juga boleh membawa tuah.

SELAMI HOROSKOP ANDA - ARIES

Aries : 22 mac - 20 april

aries mempunyai Mars untuk melindunginya. Mars adalah bintang pelindung yang amat kuat dan berkuasa untuk mempengaruhi bintang-bintang lain, oleh itu mereka yang berbintang Aries juga amat kuat dan berani, sentiasa bersedia menghadapi cabaran dan berwajah muda. Barang bertuah korang adalah benda -benda berwarna oren,merah dan keemasan. Selain itu tomato, nombor 9, huruf I dan K, bunga daisi, selendang dan seluar tiga suku juga akan membawa nasib baik pada korang.

SELAMI HOROSKOP ANDA - AQUARIUS

Aquarius : 21 januari - 19 februari

Korang dilindungi oleh Uranus dan juga Dewa Pengetahuan. Korang akan bertambah kuat tahun ni dan tanpa disangka-sangka, korang juga akan bertambah kreatif. Mungkin korang akan ada idea pelik yang bagus untuk beberapa ketika. Benda yang membawa tuah untuk si Aquarius adalah benda-benda yang berwarna biru,hijau dan kuning. Selain itu salad, nombor 5, huruf E dan W, cincin batu permata hitam dan juga skirt yang diperbuat dari jeans akan turut membawa nasib baik.

SELAMI HOROSKOP ANDA - CAPRICORN

Capricorn : 23 disember - 20 januari

Orang Capricorn ni selalu dilindungi oleh Saturn. Dewa Masa dan Dewa Clonus, jadi korang kuat dan stabil. Tapi jangan pulak korang melampau-lampau dalam buat sesuatu perkara. Korang kena berpada-pada dan pastikan korang hidup dengan baik. Barang yang membawa tuah adalah benda-benda berwarna hitam,kelabu dan perang. Untuk tambah tuah, makanlah bawang. Selain itu nombor 2,huruf K, loket berbentuk bintang, subang mutiara, anak patung robot,laut dan juga seluar yang longgar turut membawa tuah.

Sunday, December 18, 2011

Goreng Pisang / Pisang Goreng?



Sape yang tak pernah makan tu memang tak payah duk kat malaysia lagi lah kot :p
Apa yang musykil nya adalah cara menyebut pisang goreng tu sendiri.. Orang tua-tua sebilangannya menyebut pisang goreng sebagai 'goreng pisang'..malah ada gak makcik gerai pisang goreng pun letak signboard 'goreng pisang'..

Ada tak korang terfikir pasal ni? Haaa.. Mana satu yang betul? Pisang Goreng ataupun Goreng Pisang? Jawapan paling munasabah skali ialah = Pisang Goreng.

Tolonglah betulkan bahasa kita sendiri ye kawan-kawan.. Kalau mak-mak kita sebut 'goreng pisang', tegaskan dan betulkan sebutan diorang tu..pisang goreng barulah sebutan yang betul..sama hal nya kalau kita sebut 'Nasi Goreng' tukar jadi 'Goreng Nasi'..
"mak,mak, arini nak makan 'goreng nasi' boleh tak?"
..hahaha..janggal tak bunyik nya? :p

INFO..Tahukah Anda..
1. Pisang goreng sebenarnya diperkenalkan oleh orang Portugis yang datang menjajah Tanah Melayu pada tahun 1511..
2. Ikaa tak suka makan pisang goreng. Kalau kek pisang ke atau pisang yang tak digoreng ikaa memang takde masalah nak makan,asalkan jangan pisang goreng! Hahaaaa..pelik tak pelik..

Saturday, December 17, 2011

Makin hari makin tua! Kalau makin muda kan best.

Weeee~~
birthday saya lagi 2 hari je lagi! Pantas betul masa meninggalkan kita, makin hari makin tua..sedorr diri tua ya!
2 hari lagi genap umur 22.. Tahun depan jadi 23 pula, tahun lagi depan 24..pastu 25..tup tup dah umur 30 tahun! Huarghhh!! Oh tidak!!
Agaknya sampai umur berapa laa ikaa masih setia ber-blog ek..sekarang pun dah 3 tahun ber-blog.. Mungkin umur 75 nanti ikaa pencen menulis blog kot, sebab dah rabun tua satu hal, password pun dah tak boleh nak memorize.. Tua nyanyuk dah masa tu! :)
birthday wish tahun ni dengan harapan tahun depan akan jadi tahun sukses dalam kerjaya..walawehh pasang cita-cita tinggi.. Tapi tinggi sangat pun tak boley sebab ikaa gayat! Haha..
Apalah agaknye hadiah dari husband ya.. Wait n see!

Men'de-activate' FB

Salam,
harapan semoga member2 blogger sihat n gembira semua.
Cuma ingin mencoret sedikit catitan buat rakan-rakan yang bingung ke mane ikaa dah menghilang..
Buat masa ni ikaa 'deactivate' akaun facebook, so kalau ada sesape yang terasa mcm tetiba lost contact ngan ikaa, silalah rajinkan jari anda menaip dan hantar sms kat ikaa ye..
Oh, akaun twitter masih ada.. Jangan berat jari nak klik 'follow' twitter ikaa okeh!
Twitter : IkaaShanay

semoga kita dpt berjumpe lagi di facebook.. :'(

Saturday, December 10, 2011

pepatah melayu baik punyeee :)

1] TERLAJAK PERAHU BOLEH DI UNDUR, TERLAJAK KERETA PUN BOLEH UNDUR, TERLAJAK KAPAL TERBANG TAKDE GEAR REVERSE……SORRY.

2] BERSATU KITA TEGUH, BERCERAI KITA KAWIN LAGI!!!

3] SEBAB MULUT SANTAN BINASA, SEBAB MULUT JUGA ….. NASI PUN HABIS!!!

4] KALAU TIADA ANGIN MASAKAN POKOK BERGOYANG, KECUALI KALAU ADA BERUK ATAS POKOK TU.

5] BIAR MATI BINI/LAKI, JANGAN MATI ANAK ( BOLEH KAWIN LAGI APE! )

6] BERAKIT-RAKIT KE HULU, BERENANG-RENANG KETEPIAN…. KAN TAK PASAL2 TUUU…….

7] KALAU PADI KATAKAN PADI, TIDAK AKU TERNANTI-NANTI, KALAU SUDI KATAKAN SUDI, KALAU TAK SUDI …… BOLEH BLAH……………

8] HARAPKAN PAGAR, PAGAR PUN TAK BOLEH HARAP! SAH2 LAH BENDA TU BESI BUKAN MANUSIA!!!

9] TEMPAT JATUH LAGIKAN DIKENANG, INIKAN PULA TEMPAT KENA ‘SAMAN’.

10] HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG, HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI, KALAU MACAM TU LEBIH BAIK TAK PAYAH HUJAN DAAA…….

funny SMS ( batch 3 )

SMS COLLECTION- FUNNY SMS


Wajahmu resah & matamu berair,
Ku rasakan derita yg mu hadapi..
Xsanggup ku melihatmu mengasingkan diri di balik sepi..
Bersabarlah..
BERAK KERAS MMG SAKIT !!!


A’kom
Kom apa
Kombat
Bat apa
Batmen
Men apa
Mentol
Tol apa
Tolak
Lak apa
Laksa
Sa apa
SAJE NAK KACAU!!


As u go 2 bed 2nite, I ordered nenek kebayan 2 guard u tight,
I told some pocong 2 dance in white & 2 make sure u r alrite,
I’ll ask cik Pontianak 2 kiss u gudnite!


Saya suka cara awk..b’budi bahasa..
Jujur bila b’ckp..snyuman manis!
Renungan yg m’dlm saya suka sgt
Tp eh, ni no sape?
Ya Allah ,silap send.sori!


ACCOUNT NOTICE.
Please note that your PAHALA balance is not sufficient to maintain your AKHIRAT account.
Pls topup ur AMALAN to recharge ur SYURGA credit liner.. ;)

adult SMS ( batch 1 )

caution! : this post contains sensitive words that may only be read and use by adults or person 18 years and above. thank you.

Thursday, December 8, 2011

friendship SMS ( batch 1)

SMS COLLECTION- FRIENDSHIP SMS


GALILEO: great mind
EINSTIEN: genius mind
NEWTON: extraordinary mind
BILL GATES: brilliant mind
ME: mastermind
YOU: in my mind..:)


If u found ur self in a dark place,
Where its wall shakes n blood come from everywhere..
Don’t worry b’coz ur in a safe place N dat place is my
..HEART!..hehe



When I pray I don’t see god but I know god listens,
When I sms u I don’t see u but I know u read my msg with a lovely smile!

seasonal SMS ( batch 1)

SMS COLLECTION- SEASONAL SMS


Bila AYAM dh xselera nk makan,
KAMBING mula gelisah,
LEMBU buat2 gila& UNTA nampak susah hati,
Tu tanda Raya Korban dh dkt..SLMT HARI RAYA!


Bila mata b’temu mata akan mula rasa kasih.
Bila hati b’temu hati akan mula rasa syg,
Tapi bila dahi b’temu sejadah akan t’rasa k’besaran ALLAH!
Selamat Berpuasa!

funny SMS ( batch 2 )

SMS COLLECTION-FUNNY SMS


:).. tersenyum awk buat sy sekurang2nya tp awk kat ni msg antar yg org jer bunuh nk rase awk mungkin,
Terbalik ni msg bace awk x keliru! (baca dr belakang)


Allah menciptakan manusia b’pasangan,
Ada lelaki ada wanita
Ada yg cute ada yg comot
Yg cute kirim sms,yg comot baca sms
Kita harus tabah menerimanya


U rasa, I cute x?
Silatandakan( X )
( ) cute sgt
( ) biasa
( ) perasan
( X ) cute sgt
( ) biasa
( ) perasan
Eh..terima kasihlah susah2 je jwb….


Monyet dulu-dulu, garu-garu, duduk-duduk,
Cari kutu..
Monyet zaman skrg, duduk-duduk, picit-picit, tekan-tekan,
Ketawa sorg-sorg BACA SMS


Ada kasih mungkin t’sisih.
Ada rindu mungkin t’tunggu
Ada sayang mungkin t’buang
Ada cinta mungkin derita.
Ada hati mungkin mati
Tapi kalau ada daki..elok le pegi mandi..!

funny SMS ( batch 1 )

SMS COLLECTION - FUNNY SMS

What’s wrong with ur hp?
I try 2 call so many times!
Everytime I dial ur number..
The operator kept saying..
“THE MONKEY U CALL IS ON THE TREE,PLEASE TRY AGAIN LATER” (“,)


You are special!
God made you one such person..
Don’t ever ever ever change anything about u,
Except your..UNDERWEAR!!
Everyday MUST change ,ok


Katak pisang katak puru,
Adakah katak dan pisang sepupu?
Jgn perasan atau terharu,
Bukan nak ucap kata rindu,
Cuma nak cakap
“APASAL DGN OPERATOR HP LU??ASYIK2 CAKAP BAHASA HINDU?!”


Dengan ibubapa gunalah budibahasa,
Dgn kawan gunalah kepercayaan,
Dgn kekasih gunalah kelembutan,
Tapi…
Kalau dgn REJOICE, GUNA JARI PON BOLEH !


1 message received
1 cute person open it
1 cute person reading it
1 cute person still reading it
1 cute person smiling..
Eleh, perasan la tu..

Friday, December 2, 2011

emptiness killing

i just can feel the emptiness, which killing me slowly.
nothing you can do to fix this.
leave me alone.



photo caption: just shared with u my latest photo to be view :)

Monday, November 14, 2011

eyebag, darkcircle, spek mata rabun jauh tahap meraba.

Hai kepada blogger yang ada masalah KE-RABUN-AN ..
yang duk pakai spek mata tebal, tebal lagi make-up mak nyah duk blakang blok F tingkat 4 tu..
adakah korang semua mempunyai masalah yang sama macam yang ika hidapi sekarang ni?

EYEBAG! DARK-CIRLE!

Ikaa ni meme la rabun tahap meraba-raba, setat pakai spek masa darjah 4..
mula-mula rase mcm sakai sebab kecik2 dah kene pakai spek,kadang tu tak pakai spek gi skolah..ingat masih power sangat la tu boleh nampak papan itam kat depan..lama kelamaan rabun jadi semakin teruk, akibat degil taknak pakai spek yang tak vogue tersebut..

Masa form 3 ikaa setat bertukar kepada contact lens..rasa masa tu kalau pakai spek memang tak lawa, nak up-to-date macam member2 lain jugak..dulu masa baru berjinak-jinak, ika pakai jenama Acuvue Clear .. tengok sekarang, abes je SPM terus pakai contact lens bermacam2 warna..hijau,purple,cokelat mahupun kelabu tahi itik..hahaa.

Masalah nya ni hah, eyebag yang begitu ketara, dan dark-circle di bawah mata..hitam, macam beruang panda dah..susah nak touch up dengan make-up skali pun..gerenti masih kelihatan di situ ye.. hurmm ni laa yang tak best bagi orang yang rabun dan pakai spek mata..memang tak dapat elak.. dah beli macam2 produk utk kurangkan dark-circle tapi tak berkesan ( kerana time awal2 beli je selalu guna, lepastu campak dlm laci je buat koleksi )

Ingat nanti kalau ada duit lebih..insyaallah ikaa nak buat rawatan LASIK
Barulah tak payah pakai spek mata..contact lens pun takyah pakai dah :)
mungkin juga masalah eyebag akan berkurangan kot!


caption gambar : bukan selalu dapat tengok gambar ikaa tanpa make-up oke! tengok tu bawah mata sangat hitam kan, dah mcm mata panda :p

Thursday, November 10, 2011

pakai NOKIA best hape :)


lama nya tak update blog semenjak tekun menyiapkan tesis tahun akhir kuh..sekarang semua kembali normal, takyah nak sesakkan lagi otak + sesakkan rumah dengan notes-notes yang berterabur akibat pening menyiapkan tesis..
tesis pun dah submit pada lecturer yang berkenaan, hensem lagi macho incik Elmy ( ambik hati!haha )

Ikaa jarang sangat nak online blogger ni, bukan sbb tak sayang..sayang ikaa pada blogger sama sayang nye ikaa pada myspace dan facebook..twitter sayang sikit je! hehe..

Kebelakangan ni hanya online dengan menghadap handphone NOKIA C3-00 yang ketinggalan zaman ni, ikaa tak mampu nak pakai blackberry, iphone atau galaxy ace macam kawan2 ikaa yg lain..ishk ishk.. sendu pulak rasa :-(

Tapi pakai Nokia pun best hape..banyak aplikasi boleh dimuat turun dari OVI STORE..ikaa pun ada Facebook Mobile--Twitter by Nokia--ChatPRO for Facebook..Foursquare pun ade tau..! sayang nya satu je takde..Blogger.com on mobile!

Bila online Blogger pakai handphone gerenti jamm sbb trafik terlalu padat dan page terlalu berat utk load pada skrin handphone yg kecik cenonet nih..kan best klau Blogger.com cuba buat aplikasi Blogger, yang senang dan ringan..so xpayah loading lama dan page tak jamm..gerenti ikaa update blogger tiap hari :)

sedar tak sedar dah masuk bulan November kan..sebulan lebih lagi genaplah kita melangkah lagi sekali ke tahun baru 2012..semoga umur ikaa dipanjangkan, dimurahkan rezeki selalu agar dapat ber-Blog lagi dengan kalian semua.. <3
caption gambar : gambar snap pakai handphone pun berkualiti jugak kan, tapi x setanding DSLR lah :p

Sunday, October 16, 2011

pening beruk


hai kawan-kawan blogger yang manis2 dan hensem2 skalian..

ikaa dah start malas nak blogging balik!
pertama, sebab memang takde topik..kedua, ikaa tengah pening beruk menyiapkan final year report yang perlu di-submit sebelum 6 hb depan..
pening beruk tu macam mane tau tak? tu la dia pening tahap tergaru-garu..haha! kan da mcm beruk :p

pada saat ika tengah update post terbaru ni, ikaa baru siapkan 58 mukasurat untuk report tu..dan masih perlu 42 mukasurat lagi sebelum ready untuk di-print!
Ya Allah, sumpah dah tak tau nak tulis ape lagi untuk tambah muka surat yang xcukup tebal ni..

Mari search di google! kot2 ade info yang boleh ditokok tambah ke dlm report..kalau boleh letak gambar tyra banks ke..kim kardashian ke..pamela anderson ke kan! kot boleh dapat markah extra from lecturer! ye laa, yang marking report kitorg lecturer lelaki, tetiba dia jadi suka lak kat report ikaa sbb ade letak gambar2 pompuan seksi meksi baru la dapat markah lebih! huahuahua :)

Chaiyokk!! 42 pages more ikaa!! glory~glory man united~~! ( ahh tetibe lak masuk lagu man U ni.. *&*^%$##@! )


caption gambar : ini boleh la ibaratkan sebagai saye..sedang menyiapkan report sambil dukung anak ♥

Monday, October 10, 2011

my new good friend.


semalam, 10/10/2011 ikaa kluar bersama seorang member baru yg sgt baik (baru xde laa baru sgt pun!) Marini, pegi ke tempat praktikal kitorang Prince Court Medical Centre utk gi ke HR ( HR bukan Hardstyle Republic oke tp Human Resource)

Sampai sane baru laa si Nini tunjuk yg dye bawak Evaluation Form utk mintak cop HR, yg aku langsung xingat da pasal form tu ( so,terpaksa laa dtg sana lg skali utk settle form tu pulak! hish! )
Aku lak nk buat "clearance" utk praktikal, means lpas abes praktikal kene laa pulang ID & Access Card balik kat diorg..ade lak "bakal" manager aku kat situ,pe lagi aku tunduk je laa sepanjang ade kat kaunter kakak tu,takut manager perasan yg aku xdtg report duty lak! huahuahuaa~~
Then pas settle semua tu,kamik turun basement jap sbb aku nk gi ke mesin ATM mau cocok-cocok duit :p dan sempat laa gi kitchen Galeria kejap borak2 ngan abg2 & kakak kitchen :) will miss you all oke!

Dan lpas tu kitorg blah dan pegi ke KLCC ( dh berkurun lamanye x berjalan &makan di KLCC )
Melantak jap sbb masing2 dah kebuloq, beli 2 set chicken teppanyaki :) Abes makan,Nini meeting Abang Wan utk order custom made cupcake dari dye (Abg Wan ni terrer wat kek guna fondant yg nampak lawa gila siap ade mcm figure tu!)
Oke lepas abes diorg berbincang dgn serius nya :p kitorg pun ape lagi blah laa balek umah!
Thanks Nini sbb angkut aku oke!




peace! :)

Friday, October 7, 2011

GiveAway by anis athia

bosan2 join contest..baru laa x bosan..aummm!!



credit to tha blogger : anis athia

mengarut macam cencurut.

bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum w.b.t

Harini aku tak payah lagi pegi praktikal sbb dah abes! yezz!
So pagi2 bangun boleh rilex2 tak yah tergesa2 bersiap gi praktikal :) ( senyuman menguntum )
Kul 10 pagi, mama aku teman kan aku pegi ke pejabat pos Taman Melawati untuk ambik parcel POS LAJU sbb kelmarin posmen dh melecet tangan ketuk + gegar pintu pagar umah aku coz xde org kat umah time dye hantar..haha..
dh dapat CONTACT LENS yg aku order tp dpt free dari YAYA NORHAN.. 2 pasang lagi tu oke! thx syg!

Then gi bermalas-malasan di umah mak mertua haku..mak mertua aku lak nk kuar, dye nk bawak anak aku skali jalan2 samew dye..aku pun merelakan je laa..
Duk sana tengok tv sampai tertido-tido..bila ujan angkat baju kat luar..pastu sambung tgk tv agy..

Ohh bosannye..
Bila ujan lebat, astro pun xdapat coverage, mmg stok bosan tahap tergaru-garu,
aku pun men-chiow kan diri pegi ke salon mak aku, online sat, snap2 gamba mengarut..dan dan dan..
balik umah dengan mak aku..
bosan kan?kan?

inilah hasil kebosanaan terlampau aku..taraaaaa..!!


caption gambar : contact lens tajaan YAYA NORHAN :)

Wednesday, October 5, 2011

interview yang gagal.



tengah hari td ikaa pegi satu job interview di sebuah kafe dekat2 kawasan umah ikaa.
pakaian da vogue abes tapi pegi jalan kaki pakai selipar jepun..haha..high heels simpan dlm beg dulu coz takut melecet pakai berjalan jauh2..(korg pun mesti ade yg wat cmtu kan kan :p )

bile sampai,tengok cafe tu baru je nk bukak, tanye staff tu.."Puan Min ade x?" ..staff tu kate " dye blum sampai lagi kot..jap saye try call dye, akk duduk la dulu ye"..
tunggu punye tunggu ade laa setengah jam duduk dlm cafe tu duk berkipas pakai MENU CARD je sbb diorg lum pasang kipas..last2 aku sms je Puan Min tu, rupenye interview kat opiz tingkat atas..

cett ! buat ponat den je nunggu berpeluh ketiak kat kafe tu td..naik opiz baru laa lega kene aircond..

setelah di interview oleh tuan punye cafe selama lbey kurang setengah jam, maka dengan rasminya..
AKU TAK DAPAT KEJE TERSEBUT! haha..

bukan ape,sbb shif keje dari kul 12 tgh hari sampai 12 malam..mmg tak arr! xpe, aku dtg pun saje je nk cube nasib..

pastu sebelum balik,bos jemput makan minum dulu kat kafe, free of charge :)
so dapat la merasa MEE UDANG ngan jus BUAH KEDONDONG dengan percuma senang hati nye :)




take a shot before leaving for tha interview ;p

Friday, September 30, 2011

u are growing fast,that i cannot stop it.

tiktok~~ it's 12.00 a.m of 01/10/2011. SATURDAY.

it's my son's birthday today. U are growing too fast son, I still remember how hard delivered him in labour room..how stress I am had to woke up at least 3 times in tha middle of tha night to feed him..
Now you just reached 1 years old.

Time is waiting nobody, you will keep growing..i didn't like it but i can't stop it.
I wish that you will always be my little sweet baby panda..but it is hell impossible aite..



this shot is taken by myself on his very first day see tha world <3
latest of tha latest. eid mubarak 2011 <3
family picture <3


HAPPY BIRTHDAY TO MY BELOVED BABY PANDA
IZZ ZIKRY BIN AZRAF

mummy always love and care for you <3

Thursday, September 29, 2011

NEW JOB WILL START SOON!

I should be happy because out of 5 person who came for interviewed, i got tha job first.
But now it's vice versa.I'm confused thinking of if i'm taking this opportunity, i can't turn back if bonded with long period contract so if other much more good job is coming, i cannot take it anymore.

i'll report my first day duty on next following week.i still have time to refuse but i'm the one who say i wanna take tha job, they will put blame on me says it's my fault for confirm without thinking it deeply.

hurmm, take it or just refuse tho??

Tuesday, September 27, 2011

beauty in hijab

story~mory, ikaa masuk contest kat blog mariawakeashima ni saje.just for fun! chill bebeyh!

"all women in world has their own beauty, but it will be beauty more when u covered your hair from mens eyes."
BEAUTY IN HIJAB :)


---------------------------------------------------------------------------

presenting this comot serabai ikaa..entering diz contest..click! wohooo! :p

freak malay girl.

who's freak? yes, im freak. a freak~weird malay girl.
because of what? because im prefered to write in english,more than malay. but im prefered to speak in malay,more than english.
look how weird i am?? ahaha..diz is what we call 'anak melayu tak sedar diri'. agree wimme? :p

it's been a long time i didn't use malay words in my blog. so today i sorely wanna write in malay. so badly. haha. mereng sudaa~

story is, ( aiseyh ter-tulis english lagi ..please la okay! )
al-kisah nye mcm ni, aku ni mmg dari skolah suka sgt menulis dlm bahase omputeh, nk wat camne sbb subjek english aku mmg power doww~ blueks! :p tapi masalah nya aku ni tak gheti, ( bukan xgheti la kan, tapi x 'fluent' ) nk speaking omputeh..menulis mmg power,tp bila nk menyebut, sepatah haram pun tegagap-gagap nk keluar dari mulut ni..
aku ade apply satu keje yg memerlukan aku fasih berbahasa inggeris,tapi time aku jwb call utk interview tu pun aku dah tergagap nk cakap dgn minah tersebut.. takut ohh nnt klau interview diorg tanye soalan mcm2 kat aku, jawabnye mmg mengalir laaa..mengalir air mata! kirim salam syg la mmg xkan dpt keje tersebut klau aku gagap nk speaking london. alamak hai,camna ni..nk wat lagu mana ya..?

oh my god please help me bout diz!

gambar ter-latest menggedik sblh tong sampah.kohkohkoh! :)

Saturday, September 24, 2011

NUFFNANG's happy-o-metres :)

LOOK-LOOKIN' FOR A JOB

It's time to update my blog since...errr..can't remember lol! :D

Yup i'll end up my internship practical training at Prince Court Medical Centre early of next month doww..happy to be out of such bloody hell yeah :)

So,i've been lookin' for jobs tat might be suits fer me..plus plus with high payroll & office hour only..buekks~ ;p

Im keep searchin' on MUDAH.MY (currently my fav spot to seek job) and JOBSMALAYSIA.. are there any website i can surf to find jobs please anybadehh?


caption: coffee macaroons, my demi-chef made it. garnishing for yummy chocolate mud cake plating :)

Tuesday, August 16, 2011

RARE && PUBLIC LIMITED

AHLAN WA SAHLAN SALAM YA RAMADHAN

It's been a very long time I has not updated this blog
on this occasion I would like to wish you Salam Ramadhan and Selamat Hari Raya Eidulfitri to all Muslims wherever you are.
I feel very happy because during the month of ramadhan, I have managed to lose weight by 4 pounds and hold my appetite in this beautiful ramadhan.hehe.
thank you for faithfully visiting my blog that is infamous than others.
oh! I just created an account at twitter.Be free to follow my twitter okayy babe!
www.twitter.com/IkaaShanay

Wednesday, July 13, 2011

SO BLUR.TOPIC UN-RELATED.


im rarely open up my lappy.
the reason is i'd already started my practical training at Prince Court Medical Center just week ago.
working in food and beverage department needs me to be stronger than i am.
so when i came home, i be a very lazy snail cuz i feel so so tired and got my body muscles in such hell pain.
what i do is takes diner, then go to sleep.zzZZzz.
there is no longer had a free and happily online time.
hurmmm.
today i just wanted to update this so blur for your reading.haha.
im sorry!
i dunno when will be my next online cuz my maxis prepaid broadband will expired few more minutes.
havva good time bloggers!





my workplace :)

Monday, July 4, 2011

OMAGAHH!


omagahh my favourite indonesian actor already married?
really? to TITI KAMAL.
yeah dude thats right. it's CHRISTIAN SUGIONO
super handsome.super hot.super sexayyy.
haha. dun care that much actually.
I love to watch all his acts. keep it up dude! <3<3<3

Sunday, July 3, 2011

INVOLVING IN BUSINESS IS FUN


there's enjoying when im started involved in business
so many business i had try..online store,,accessories..many more.
yesterday i tried to business in selling drinks in cup.
for the first time..it's quite fun.
we can see many type of people..
even eira syazira and azad jasmi also buy drinks from me.
haha
so next time i'll continue in this business..insyaallah. if have free time.



Saturday, June 25, 2011

HEY IM CHILLIN' WITH MY GAY-FRIEND.



in the middle of the night,
login into my facebook account
keep updating my status fer today,
he's so loyal to be my commento
my gayfriend AKIM haha lol :D
keeping me cheering up with that nonsense talk
haha hey gayfriend you make me smile
when im already in mood fer sleep
we replying comments with BAHASA INDONESIA
things I didn't do fer a long time
since chats with my indonesian friends in YAHOO MESSENGER
really a long time ago! [when Y.M still relevance i thought so! now not.]
bringing back some old memories in mind..
actually i already forgotten how to talk INDO~~
you BRING IT UP yaww gayfriend AKIM :p


Sunday, June 19, 2011

a father to my son.


19 june 2011
fathers day


happy fathers day to you ash
hope you will be a good daddy to our son
everyday & always
take care love ♥

Friday, June 17, 2011

there you are baby girl.


17/6/2011
8:28 am
ampang puteri medical centre

my sister-in-law,my hubby younger sister had delivered her baby!
she was a girl.baby girl.
first ever grand-daughter of mrs&mr.jabar after a long list of grandsons.
she's lookin cute just like her but more into her 'papa' looks :)
congratulation amiza & ibrahim.
may ARRIYANA DANISYA always brings sunshine in your life.

life journey



when I started reading islamic books && magazines,
I realized that i was far from the Islam's thought.
Im started thinking of wearing hijab,
what every womens in Islam should do by first.
Im trying to wear hijab today.
all day long suffer, hot && sweat.
I know I have to sacrifice.
give me some more guidance Allah
I want to be YOUR slaves of sholehah.





[ those are photos of me wearing hijab for the first time ever after leaving school year ]

heyy babe can you teach me yuna's and hana tajima shawl style please :)


Tuesday, June 14, 2011

blog-developing


salam 1Malaysia :)
lame sudaa x update blog ni.hehe.lately malas nk menaip byk-byk.dtg musim penyakit malas.
tapi disebalik tabir yg korg xnmpak, sbnr nye aku mengerjakan blog2 pelanggan aku..
bina blog mereka & buat secantik mungkin ikut ape yg diorg inginkan.
padahal blog sendiri rupa dh macam mangkuk tingkat.hehe.
so,klau korg perlukan khidmat aku,bg tau je lah k!
bawah2 ni gamba antare blog2 yg aku buatkan utk klien :)






Perlukan Khidmat Membina Blog? Sila Hubungi saya :)
Need Assistance in Creating & Developing Your Blog? Contact me :)
SMS ONLY : 010-7030745

Sunday, May 15, 2011

Majlis Pertunangan Seorang Sahabat

14/5/2011
lokasi : kg sungai tua tambahan,batu caves, selangor.


Dah plan dari awal nk gi majlis member time sekolah puteri aku yg sorg ni..
bile dye invite je kat facebook, trus aku bg tau hubby yg ak nk gi tgk member aku ni tunang..
Alhamdulillah semua berjalan lancar walaupun pada awalnye ade sesat sket la nk mencari lokasi umah makcik dye ni..


yati nmpak comel je pakai sepasang baju kebaya labuci warne krim..
so, jgn la org nk berprasangka buruk yg aku ni mudah lupe kawan okayy..
ni member aku time skolah puteri dulu..kenal dari form 1 sampai form 3..pastu terputus terus hubungan dekat 5 tahun gak kot..nasib bek ade FACEBOOK tolong rapatkan & jalinkan kembali sebuah persahabatan yg kian usang..
so yati, aku harap ko cepat2 naik pelamin dan timang anak okayy..insyaallah amin..!!



[ opss! jgn lupe undi ikaa kat WWWOW.MY okay!! kategori : MUST FOLLOW PERSONALITY dan TOP MAKAN2 EXPERT .. search : ikaa shanay ...undian anda amat2 berharga buat sayep! sila klik pada gambar di bwh..]

for MUST FOLLOW PERSONALITY
dan dan dan..

for TOP MAKAN2 EXPERTS

Wednesday, May 4, 2011

WWWOW AWARDS BY DIGI :)

hey girls yg ku sayangi comel2 molek2 belake :) [ayat nk menyentuh je! ]

arini ikaa masuk digi wwwow award contest. ntah la, x budget nak menang pun, masuk saje2, klau menang lagi bagoss kan? :)

ikaa masuk kategori MUST FOLLOW PERSONALITY & TOP MAKAN2 EXPERT

ade rezeki ade laa hasilnya, klau xde pun xpe.. terserah pada mereka & keluarga mereka laa kan!

vote fer me! [ klik pada gamba2 yg berkenaan okayy ]




for MUST FOLLOW PERSONALITY

dan dan dan..



for TOP MAKAN2 EXPERTS

terime kaseh kerana mengundi Y.B DATIN IKAA okayy! haha!


Thursday, April 28, 2011

manje IZZ ZIKRY cepat sembuh okayy

harap2 sgt my baby sembuh dari penyakit dye secepat mungkin..
aku sendiri merase sayu bile dengar dye menangis dlm bilik rawatan,
seorang budak kecil yg masih blum mengerti apa2, bile dtg hospital kene cucuk sane sini..
kesian gila kat dye..anjew IZZ ZIKRY cepat2 sembuh okay..
baru senang hati mummy ngan daddy :)
insyaallah..amin



Friday, April 22, 2011

KOD BABI

nak kongsi sikit pasal makanan yang mempunyai lemak babi
aku terbaca satu artikel tentang mcm mana wujudnya penggunaan lemak babi dalam makanan..ia bermula dari orang perancis, sbb majoriti diorang keje jadi penternak babi yg berjaya..
sambil baca tu aku dah terbayang adakah ape2 makanan yang aku makan selama ni ade terkandung lemak babi..
marshmallow..gula2 sugus..
hurmm..nnt aku pegi kedai aku check isi kandungan semua gula2 tu!
alangkah bodoh nya umat Islam kerana tertipu dengan kod-kod babi ni, mmg la kita xnampak dlm isi kandungan bahan2 mknn tu tertulis LEMAK BABI ..sebab diorang buat ia jadi tersirat dengan hanya menulis kod-kod yg kita malas nk amek tau slama ni..
paling mudah untuk elakkan kita ni termakan lemak babi secara tak sengaja adalah : belilah barangan buatan MALAYSIA saja okayy..
cuba jangan beli makanan yg diimport dari negara lain..terutamanya PERANCIS,CHINA & JEPUN

kat sini ade kod babi yg aku nak kongsi, semoga kita lebih berhati2..

E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474, E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493, E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.

Thursday, April 21, 2011

CANDID CAST & THE CURVE && ONE UTAMA

april 20, 2011


aku, kak wa, ayu ngan makram pegi casting untuk iklan digi.
lokasi : CANDID CAST damansara kim, petaling jaya..
memang lawak gila casting kat sini, macam2 kene buat, posing mcm model lah..shuffle dan yang paling xtahan tu setiap sorang kene wat menari retro agogo..
part tu yg lawak gila aku ngan kak wa dah termenung jap kat situ xtau mcm mane nk menari retro, ape lagi kitorang pun bantai je la menari cucuk2 bintang tu smua..
time makram nak casting je, ujan turun lebat gila!
dalam 2 jam gak la kitorang berempat casting..lpas slesai semua dah lapar kan..
maklumla ujan..perut rase bertambah2 kosong la..kitorang gi makan kat waroeng penyet@the curve..
burppp~~ alhamdulillah..boleh tahan la makanan kat sini..2nd time mkn ayam penyet!
okayy then kitorang sambung merayau ke one utama pulak pegi main game ngan karaoke jamban..
hahah, aku yg suara katak ni segan laa dgn kak wa & ayu yg suara mantopp gila!
abes melalak cam gila nyanyi lagu bruno mars & lagu dewa 19,, kitorang pun balik..
kat luar still hujan, so makram & kak wa dengan baik aty nye anta aku & ayu sampai KL Sentral..
THX KAK WAWA & BRO MAKRAM :)
dari KL Sentral hubby aku pun pickup then balik..
wah penat gila la rase! balik tido!

Monday, April 11, 2011

MY MUM-IN-LAW NOW ADDICTED TO BOWLING!


family bowling tournament
@ wangsa walk bowl



mum-in-law, me & sisters-in-law



dad-in-law introducing his 4th grandchild :)

Thursday, April 7, 2011

PETER GENE HERNANDEZ DIE-HARD-FANS!!

halo halo!
bile bace title post ni mesti ade yg tertanye tanye sape lak PETER GENE HERNANDEZ kan kan?
nak dipendekkan dan diglamourkan namenye jadilah BRUNO MARS! kenal ke xkenal? klau xkenal maknenya korg duk bwh tempurung kelapa kat blakang umah mak minah la tu okayyy!
aku ni boleh dikatekan kipas-susah-mati Bruno Mars la gak..semua lagu dia aku hafal, nota2 kolej xyah hafal pun xpe asal aku hafal lirik2 lagu dia..ahahaa..
Bruno Mars nk dtg KL bulan ni..lagi 2-3 hari je pulak tu dari skrg!
aku geram btul laa xdapat beli tiket konsert dia sbb awal2 lagi dh sold out!
mak aiii ramai gak peminat dia kat Malaysia ni kan..
pastu si Wahab budak kelab aku ni boleh kate yg dia dapat tiket Bruno Mars, siap ALL-ACCESS PASS lagi tu tapi dia reject dari kawan dia sbb xminat nak gi..
berbulu laa aku dengar, aku penat lelah try masuk contest sane sini nk dapat kan tiket dia tp si Wahab senang2 je reject!
sabo je la aku dgn ko ni Wahab oii...

There was an error in this gadget

click it if you're a true blogger